Redactieblog

683 x bekeken 1 reactie

Nog niet alle zaaimachines aangepast voor maiszaad

Loonwerkers hebben de apparatuur om hun zaaimachines voor mais aan te passen nog niet allemaal ontvangen.

Dat meldt loonwerkersorganisatie Cumela.

Een aantal fabrikanten slaagt er niet in om de aanpassingskit voor het zaaiseizoen te leveren. Cumela heeft hierover contact gehad met de Algemene Inspectie Dienst. Cumela adviseert loonwerkers een bewijs van aankoop op te vragen, zodat ze kunnen bewijzen dat ze wel geprobeerd hebben aan de nieuwe eisen te voldoen.

De AID zegt coulant om te gaan met de situatie. "Als inderdaad blijkt dat de loonwerkers niet aan de eisen konden voldoen, zullen we hier gepast mee omgaan."

Het aanpassen van de zaaimachines is een gevolg van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Verkeerd inzaaien kan leiden tot bijensterfte, omdat de middelen schadelijk zijn voor bijen. Zaaimachines moeten daarom voorzien zijn van zogenoemde deflectoren die er voor zorgen dat de luchtstroom naar de bodem wordt afgebogen. Dit moet voorkomen dat deeltjes van de gewasbeschermingsmiddelen in de lucht terechtkomen en zo in contact komen met bijen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dairyfarmer

    Ik val bijna van mijn stoel,het moet toch echt niet erger worden bij jullie.

Of registreer je om te kunnen reageren.