192 x bekeken 8 reacties

Nederland traag met Natura 2000

Het Nederlandse Natura 2000-beleid loopt achter bij veel andere lidstaten.

Frankrijk, Groot-Brittannië en Denemarken zijn voortvarender in het opstellen van de beheerplannen, stellen onderzoekers van Alterra.

Nederland is op zijn best een goede middenmoter te noemen, terwijl Oost-Europese landen nog verder achterlopen. In opdracht van de Europese Commissie hebben Rob van Apeldoorn en Irene Bouwma van het Wageningse instituut Alterra studie verricht naar de vorderingen met het Europese natuurbeleid in de 27 lidstaten. Hun conclusies weerspreken de veelgehoorde stelling dat Nederland wat betreft de implementatie van Natura 2000 het braafste jongetje van de klas is.

Een belangrijke oorzaak daarvan is de versnippering van de natuur; Nederland kent veel kleine, verspreid liggende natuurgebieden. De problemen in die gebieden met bijvoorbeeld stikstof komen vooral van buiten en daar kunnen de beheerders weinig invloed op uitoefenen. Naar verwachting komt landbouwminister Gerda Verburg uiterlijk 15 juni met een voorlopig plan voor de stikstofaanpak, dat in december definitief moet zijn ingevoerd.

Volgens Van Apeldoorn en Bouwma is het debat in Nederland sterk gepolariseerd Zowel de natuur- als de economische lobby voeren felle campagnes, zo zeggen zij in een interview met Trouw. "Die partijen staan met de ruggen tegen elkaar en daar zijn we echt door gehandicapt", aldus Van Apeldoorn. De studies worden later dit jaar gepubliceerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zeeuw

  hoezo probleem met teveel stikstof in een natuurgebied?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Nogmaals mensen: de zgn. stikstof"uitstoot" komt voort uit de foute berekeningen van de mestwet. Alle "verliezen" (zowel naar het grondwater als naar de lucht) zijn in werkelijkheid omzettingen in de mest, die worden ontkent door te doen alsof de verschillende mineralen hetzelfde zijn. Gaan we dit op de juiste manier berekenen, dan blijft er bedroevend weinig over van de vermeende vervuiling!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Beste Zuiderling, In de mestwet worden de verschillende mineralen (anorganische, plantaardige, en dierlijke) gelijkwaardig berekend, hoewel ze verschillende waarden hebben. Men is er zonder enige onderbouwing of controle vanuit gegaan dat dit kan. De onderbouwing van de mestwet zul je dan ook niet vinden; die is er nl. niet. Voor meer informatie verwijs ik je naar het forum "puber verdubbelt omzet mesthandel" en het forum "chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland". Deze laatste is te vinden in de zoekbalk bovenaan deze pagina. Lees in beide fora vooral de discussie tussen Henk van der Pol en Piet Wisse (en in de laatste ook de bijdragen van de verbaasde lezer). Dit zal veel duidelijk maken. Heb je dan nog vragen: stel ze.

 • no-profile-image

  zuiderling

  Geachte kritische lezer uit Amsterdam.

  Ik heb vaker gehoord over de verkeerde berekeningen m.b.t. stikstofomzetting en ammoniak(uitstoot). Maar weet u misschien waar ik meer (scheikundige) informatie kan vinden m.b.t. dit onderwerp?

  Gegroet.

 • no-profile-image

  hans

  Laten wij natura 2000 eens en vooral voor altijd verdwijnen'' het is gek voor woorden dat dit is uit gedacht op 3 hoog achter uit kijkend op een blinde muur.

 • no-profile-image

  Mien

  Het kan niet traag genoeg worden doorgevoerd. (afschaffen die handel)

 • no-profile-image

  Henk van der Pol

  Beste Zuiderling, Het is nog veel te vroeg om je met de scheikunde bezig te houden. Eerst moeten we met z'n allen de simpele rekenregels maar eens leren. Vraag maar eens aan LNV waarom we bij de mestwet appels en peren moeten optellen. En vraag je ook eens af waarom wij (boeren) dit toelaten. Wordt het niet eens tijd dat we het probleem dáár neerleggen waar het hoort, nl. de overheid.

 • no-profile-image

  gert

  Nederland heeft een veel te grote broek aangetrokken met Natura 2000,wilde zo graag het braafste jongetje van de klas zijn!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.