Redactieblog

406 x bekeken

NOP: nog veel vragen over ESBL’s

De pluimveesector heeft er veel belang bij om de ESBL-problematiek in de sector op te lossen.

Dat zegt voorzitter Jan Wolleswinkel van de pluimveehoudersorganisatie NOP. ”Er zijn nog heel veel vragen. Er wordt nu een link gelegd met het gebruik van antibiotica in de pluimveehouderij en de ESBL’s die bij pluimveevlees wordt gevonden. Het is echter nog niet helemaal duidelijk hoe de ESBL’s op het pluimveevlees terechtkomt en of er ook een link is met de problemen in de humane sector.”

ESBL staat voor Extended Spectrum Beta Lactamase. De enzymen kunnen antibiotica die in Nederland veel gebruikt worden, zoals penicilline en cefalosporines afbreken. Andere antibiotica zijn dan nog wel werkzaam.

Volgens Wolleswinkel zijn in Zweden de problemen aan de humane kant bijvoorbeeld vergelijkbaar met die in Nederland, terwijl de pluimveeproductie daar aanzienlijk kleinschaliger is.

Als blijkt dat er een link is, moet zo snel mogelijk naar een oplossing worden gezocht, vindt de NOP. ”Dat is in het belang van de consument en de sector”, aldus voorzitter Wolleswinkel.

NRC Handelsblad meldt deze week dat 88 procent van het pluimveevlees in Nederlands besmet is met ESBL’s. Bij rundvee- en varkensvlees zou het gaan om 19 procent.

De gegevens komen volgens de krant uit onderzoek dat is uitgevoerd door een onderzoeker van het Aphia Ziekenhuis in Breda. Het ziekenhuis wil niet reageren op de cijfers in NRC Handelsblad; het RIVM evenmin.

”We hebben deze week een deskundigenoverleg gehad over ESBL’s, met humane en veterinaire deskundigen. De resultaten van dit overleg worden eerst aan de ministeries van landbouw en volksgezondheid gemeld. Tot die tijd kunnen we er verder niets over zeggen”, aldus een woordvoerder van het RIVM.

Of registreer je om te kunnen reageren.