226 x bekeken 4 reacties

Miljoen euro voor door Q-koorts getroffen bedrijven

Veehouderijen die failliet dreigen te gaan als gevolg van Q-koorts kunnen rekenen op een extra bijdrage van de overheid.

Landbouwminister Gerda Verburg reserveert één miljoen euro voor steunmaatregelen, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om zogenoemde reddings- en herstructureringssteun. Het eerste betreft een eenmalige subsidie in de vorm van een lening of leninggarantie die afloopt binnen een halfjaar na de eerste uitkering. Herstructureringssteun is een rentesubsidie voor een lening bij een bank. Ook deze wordt eenmalig verstrekt.

Deze extra steun maakt deel uit van een nieuwe regeling voor agrarische bedrijven in moeilijkheden, die het huidige Fonds MKZ en AI vervangt. De maatregelen bieden een vangnet aan ondernemingen die als gevolg van het optreden van de overheid om een dierziekte te bestrijden failliet dreigen te gaan.

Bedrijven die een beroep willen doen op deze steun, moeten een herstructureringsplan maken met daarin een beschrijving van de activiteiten die nodig zijn de onderneming weer levensvatbaar te maken. Het plan dient zoveel mogelijk met eigen of geleend geld te worden gefinancierd. Voor het overige deel kan subsidie worden aangevraagd. Hierbij geldt een maximum van 100.000 euro per bedrijf.

Wanneer de regeling wordt opengesteld, is nog niet bekend. Verburg schrijft dat de uitvoering in voorbereiding is. Voorlopig reserveert zij binnen de regeling één miljoen euro voor door Q-koorts getroffen bedrijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Miranda

  En de q-koorts patienten...??? Wat krijgen die voor al het doorgemaakte leed en wat nog volgt in de toekomst??

  Veel van ons patienten kunnen al een hele tijd niet meer werken en zouden ook wel wat financiele steun kunnen gebruiken.

 • no-profile-image

  alle geitjes

  Oh wat een mooi gebaar. Deel dit eens door 84 bedrijven en wat een toekomstperspectief ineens. Mag je zelf nog met een plan komen ook. Wat voor planne. Wat valt er te plannen?

 • no-profile-image

  geruimde boer

  Positief dat het ministerie deze bestaande regeling ook openstelt voor door q-koorts getroffen bedrijven. Alleen jammer dat er al bedragen gemaximeerd worden voordat het ministerie duidelijk inzicht heeft wat de tekorten op bedrijfsniveau zijn. Hopelijk kan hier nog over gediscussieerd worden.

 • no-profile-image

  dierenvriend

  Q koorts patienten ik kan begrijpen dat u erg veel last van deze ziekte ondervind , maar zijn de geiten en de schapen wel de oorzaak van deze ziekte ????? waarom worden de mensen in andere landen ingeent en alleen in Nederland de gieten en schapen bedrijven geruimd ???? het lijkt er op dat men in Nederland alle boerenbedrijven weg wil hebben .

Of registreer je om te kunnen reageren.