Redactieblog

1 reactie

Lentekriebels

Komt het van de lente dat ik alles wat zonniger inschat? Hoe dan ook, ik heb in ieder geval een beter gevoel voor de toekomst.

Allemaal positieve geluiden. De melkmarkt trekt snel aan. In Nieuw-Zeeland stijgen de melkpoederprijzen explosief. In Duitsland wordt de kaas duurder verkocht. In Ierland is de melkprijs weer kostendekkend en FrieslandCampina verhoogde de melkprijs. Kortom allemaal tekenen dat het dit jaar behoorlijk beter wordt dan vorige jaar.

"Het was ook nodig", zult u zeggen. Natuurlijk, vorig jaar kon maar een klein deel van de bedrijven nog winst maken. Maar als je dan niet blij bent als het beter wordt, ben je nooit blij.

En wie met de dit jaar verwachte melkprijzen – inclusief de toeslag – niet kan boeren, zal toch ernstig moeten gaan nadenken of er voor hem wel een toekomst in de veehouderij is weggelegd. Want met deze prijzen zullen we rekening moeten houden.

Dat zeg ik niet alleen, maar ook een jonge boer, Auke Bootsma uit Tzum. In een interview in Nieuwe Oogst zegt hij dat iedere veehouder een kostprijs van 25 cent kan realiseren. Hij geeft inzicht in zijn eigen cijfers. De laatste jaren schommelde zijn kostprijs tussen de 25 en de 29 cent per kg. Daar zit de arbeid van 45.000 euro per volwaardige arbeidskracht bij in. Plus de quotumkosten. Een kostprijs van 25 cent op zijn bedrijf acht hij best mogelijk.

Wat wil je nog meer in de lente? Perspectieven voor een betere melkprijs en een jonge boer, die het wel ziet zitten. Zelfs bij de huidige melkprijs. En wat belangrijk is, niet klaagt.

Pessimisten hebben nog nooit de wereld veroverd. Optimisten wel. Ik wil bij de laatste groep horen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Realist

    Groot gelijk vergaderboer, alleen jammer dat je op forums vrijwel altijd de pessimisten aantreft, de optimisten zijn ongetwijfeld lekker aan het ondernemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.