Redactieblog

1 reactie

LTO: doelstelling 50 procent minder antibiotica is stevig

De doelstelling van landbouwminister Gerda Verburg op het gebied van antibioticagebruik in de veehouderij is stevig.

Dat zegt Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO Nederland. "We zijn volop bezig met het terugdringen van het antibioticagebruik in de veehouderij. Maar de doelstelling van 50 procent vermindering in drie jaar is heel fors. Als we dan in de Maran-rapportage over 2008 zien dat het antibioticagebruik in de veehouderij met 5 procent is afgenomen, dan is dat veel te weinig", aldus Van Hoof.

LTO heeft wel vraagtekens bij de doelstelling van Verburg. "Het is niet duidelijk hoe dit gemeten gaat worden. Gaat het op basis van de verkoopcijfers van de diergeneesmiddelenindustrie, of op basis van de steekproeven op bedrijven die voor de Maran-rapportage worden gebruikt, of misschien op nog een andere manier", legt Van Hoof uit.

LTO is bezorgd over de situatie van resistenties die gerelateerd wordt aan het gebruik van antibiotica. Uit onderzoek blijkt dat de mate van resistentie stabiel is en bijvoorbeeld bij ESBL’s (enzymen die antibiotica inactief kunnen maken) is toegenomen.

Lees ook: Antibioticagebruik gedaald

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dirk-Jan

    Laat het LTO zich dan maar ras zorgen maken over het toelaten van gentech.gewassen. De onlangs toegelaten fabriekspieper is bijv. resistent tegen antibiotica. Gerda wil vermindering aan de ene kant en bevordert de resistentie van antibiotica aan de andere kan. Waar is Glossy Glimmer mee bezig?

Of registreer je om te kunnen reageren.