Redactieblog

LNV betaalt geitenhouders dagvergoeding voor bokken

Het ministerie van landbouw betaalt voor bokken die alsnog afgevoerd worden in verband met Q-koorts een dagvergoeding voor de verzorging van de dieren.

Dat meldt het ministerie. Voor iedere bok of ram die afgevoerd wordt krijgt een veehouder 18 euro voor de eerste maand na het moment waarop ze besmet zijn verklaard. Voor de dagen daarna ontvangt de veehouder € 0,27 per dier per dag. Voor de grote groep geitenhouders die op 12 november vorig jaar officieel besmet zijn verklaard betekent dit dat ze op dit moment 52 euro per bok zouden ontvangen.

"De waarde van bokken die bestemd zijn voor de slacht is nihil. Daarom hebben we besloten de veehouders een vergoeding te geven voor de verzorging van de dieren", aldus een woordvoerder van LNV.

Geitenhouders kunnen bij de VWA aangeven of ze bokken of rammen willen laten testen op Q-koorts. Via een bloed- of spermatest wordt hierbij op basis van drie testen vastgesteld of een dier vrij is van Q-koorts. Als een dier drie keer negatief test, mag hij weer ingezet worden voor de fokkerij. De geitenhouder betaalt de onderzoekskosten.

Voor dekbokken geldt een andere regeling. Deze dieren worden getaxeerd op basis van fokkerij-gegevens en de leeftijd van de dieren. De vergoeding varieert van 40 euro voor fokbokken ouder dan zes jaar tot 525 euro voor bokken van een jaar met bekende productiegegevens en vrij van CL en CAE.

Of registreer je om te kunnen reageren.