291 x bekeken 10 reacties

Korten op EHS niet nodig

Op de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) hoeft niet te worden bezuinigd.

Dat stellen de ambtelijke werkgroepen die vandaag voorstellen presenteerden voor fikse besparingen op de overheidsuitgaven. De rode diesel en het lage energietarief voor de glastuinbouw staan nadrukkelijk wel op de helling.

In opdracht van het kabinet werkten ambtenaren de afgelopen maanden aan plannen die de rijksbegroting op orde moeten brengen. Als gevolg van de economische crisis moet er 20 procent worden bezuinigd; tot 2015 is dat 36 miljard euro. Vriend en vijand dachten dat het natuurbeleid grotendeels zou sneuvelen, maar dat blijkt een misvatting.

Het kabinet besteedt jaarlijks ruim een half miljard aan natuur, waarvan het grootste gedeelte opgaat aan de EHS. Aan dat budget hoeft voorlopig niet te worden getornd, vinden de ambtenaren. Wel moet het geld efficiënter worden ingezet en dient er de komende jaren een fundamentele beslissingen te worden genomen over de toekomst van de EHS.

Niettemin zijn de oorspronkelijke doelstellingen van het omvangrijke natuurproject onhaalbaar, in elk geval binnen de gestelde termijn. Het kabinet doet er daarom goed aan zich voorlopig alleen te concentreren op de aankoop van gebieden die tevens binnen Natura 2000 liggen. Alleen als er dan nog geld overblijft, kan worden gedacht aan de verwerving van zogenoemde afrondingspercelen daarbuiten.

Lees ook: Werkgroep stelt rode diesel ter discussie

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c mentink

  deze ambtenaren proberen zo zich zelf aan het werk te houden en geld
  het zal toch wel een 1 april grap zijn

 • no-profile-image

  gert

  Daar is blijkbaar altijd geld voor

 • no-profile-image

  Ewald Stamsnieder

  Onvoorstelbaar bericht!! Wel bezuinigen op zorg en onderwijs maar niet op nieuw aan te leggen natuur Het is volgens die mensen dus belangrijker dat het vliegend hert en de beekprik het goed hebben dan dat we bejaarden een menswaardig bestaan bieden in de verzorgingstehuizen. Dit zal toch zelfs de linkse politicie te ver gaan neem ik aan toch???????

 • no-profile-image

  sloeber

  De grootste crisis sinds 80 jaar maar bezuinigen op natuur is nu nog niet nodig. Wanneer dan wel vraag ik me af. Blijkbaar een nog grotere crisis.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Willem Vermeend maakte gisteravond in één Vandaag al de treffende opmerking dat dit land feitelijk bestuurd wordt door ambtenaren. Slechte zaak wat nu wel weer blijkt. Jaarlijks een half miljard voor de ambtenarenspeeltuin in tijden van recessie geeft aan dat die linkse rakkers het potverteren nog niet verleerd zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zoals in de krant valt te lezen heeft Cees Veerman, de grote baas van Natuurmonumenten, de deur platgelopen bij "zijn" departement. Ze kunnen het wel als ze iets willen. Blijft de vraag wat hij destijds als landbouwminister nou eigenlijk wou.

 • no-profile-image

  Arjan

  Het wordt tijd dat diverse partijen eens een heleboel stennis gaan maken in Den Haag. Bezuinigen op onderwijs, gezondheidszorg, uitkeringen, lastenverzwaring voor de burgers etc. En "natuurbeleid" gaat de dans ontspringen ?????? Belachelijk !!!!! 162 zogenaamde natuurgebieden die door mensen zijn aangelegd en NIET worden beheerd zijn belangrijker dan bovenstaande zaken. Het zegt heel veel over de ambtenaren die in NL aan de macht zijn. Linkse natuur rakkers !!!!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hij zat er in ieder geval niet voor de boeren. Mensen pas toch op!! Dit is een wolf in schaapskleren. Ik hoor hem nog zeggen:"allemaal lid worden van de LTO, dan kunnen jullie een vuist maken naar de politiek". Ten eerste zou dat niet nodig moeten zijn en te tweede levert LTO de boeren netjes uit. Vandaar dat het hem wel goed uit zou komen. Afschuwelijke zakkenvuller.

 • no-profile-image

  jpk

  e h s is een amtenarenhobby

 • no-profile-image

  gaatze

  Wat wordt er van mensen die mislukken in het bedrijfsleven? Die worden amtenaar.. Van 8 tot 5 uit je neus vreten, mooi loon en belachelijke secondaire arbeidsvoorwaarden

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.