1 reactie

Kamer vindt zelfstandig houdverbod toch niet nodig

Er komt geen zelfstandig houdverbod voor dierenmishandelaars.

De Tweede Kamer verwierp gisteren een amendement van VVD en Partij voor de Dieren daartoe met 74 tegen 63 stemmen. Het initiatiefwetsvoorstel van CDA en PvdA voor het strenger bestraffen van dierenmishandeling en -verwaarlozing werd zoals verwacht wel door de Tweede Kamer; alle fracties stemden voor. Daarmee wordt de maximale gevangenisstraf voor het mishandelen van dieren opgetrokken van twee naar drie jaar.

Ook wordt de termijn voor een houdverbod als voorwaarde bij een voorwaardelijke straf verlengd, van drie naar tien jaar. Een zogeheten zelfstandig houdverbod, zoals verschillende partijen willen, komt er echter vooralsnog niet. Volgens de tegenstanders kleven daar te veel nadelen aan. Het wetsvoorstel moet ook nog door de Eerste Kamer.

In de marge van het debat gaf justitieminister Ernst Hirsch Ballin aan zich met zijn collega Gerda Verburg (landbouw) in te spannen voor de invoering van een meldcode voor dierenartsen die dierenmishandeling signaleren. De bewindslieden gaan hiertoe contact opnemen met beroepsvereniging KNMvD.

Een meldplicht, zoals sommige fracties opperden, vinden zowel het kabinet als een meerderheid van de Tweede Kamer te ver gaan.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Geldt deze nieuwe straf maat alleen voor boeren en burgers of ook voor >hoofden< van SBB en aanverwante bedrijven? Als het voor iedere ingezetene van Nederland geldt ben ik namens de >grotegrazers< voor het amandement. Krijgen deze dieren ook eens recht op een normaal bestaan. De PvdD dieren heeft het hen deze winter niet gegund. Zij waren voor de dierproeven van SBB en dan te weten dat ze normaal iedere vorm van dierproeven afwijzen, ja bestrijden met (on)geoorloofde middelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.