Redactieblog

223 x bekeken 7 reacties

Geen medelijden

Projectontwikkelaars zitten met de handen in het haar. Ze hebben de afgelopen jaren te veel grond aangekocht. Ze kunnen de lasten niet meer dragen.

Medelijden met deze groep? Nou nee. Ze kochten voor de economische crisis veel grond op van boeren, die vermoedelijk in de toekomst als bouwgrond aan gemeenten zou kunnen worden verkocht. Met dikke winsten. Want de uitgekochte boeren beurden een beste prijs, maar de projectontwikkelaars maakten de dikste winsten.

Dat is nu voorbij. De aanleg van bedrijventerreinen en stadsuitbreiding ligt stil. Dus zitten de projectontwikkelaars met veel te veel grond. De kosten van de grond gaan echter door en dat breekt de heren en dames ontwikkelaars op. Ze verkopen nu – vaak onder de prijs – aan gemeenten en andere belangstellenden.

Een goede zaak. Projectontwikkelaars zorgden al jaren voor opdrijving van de grondprijs. De uitgekochte boeren gingen verhuizen en joegen elders in het land de prijzen van grond omhoog. Met agrarische waarde had het niets meer te maken. De buren, die de grond ook graag zouden willen kopen, werd de gelegenheid om te groeien ontnomen.

Hopelijk is dat straks voorbij. De projectontwikkelaars hebben een fikse scheur in de broek opgelopen. De gemeenten hebben veel grond voor lagere prijzen kunnen aankopen. De uitbreidingsplannen staan nog wel een paar jaar op een laag pitje. De grondprijs kan dus stabiliseren of lager worden. Goed voor boeren, die uit willen breiden.

En de projectontwikkelaars? Laat ons een list bedenken dat die straks niet weer zichzelf verrijken ten koste van de boer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Nederland heeft net als bijv. Israël maar aan één ding gebrek en dat is grond. Grond zal ook altijd duur blijven. Bij ons, in Brasil, gaan in meer of mindere mate de grondprijzen op en neer met de commodity's. Voor de rest zou ik niet teveel kijken naar de projectontwikkelaars, je hoeft er geen medelijden mee te hebben, en als boer zijnde ook geen afgunst. Als je duurzaam wilt boeren, begint je proces met grond en is Nl te duur. Als dan het plan in je opkomt om te vertrekken, dan kan een goede projectontwikkelaar een uitkomst zijn.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Kritishe Lezer u heeft helemaal gelijk . Maar helaas zijn deze mensen bij de overheid helemaal niet zakelijk . Ze zijn wel zo slim dat ze zelf goed voor hun zelf zorgen . Maar de rest van het geld van de overeheid hebben andere slimme jongens weer in hun zak . Het is meestal van ons kent ons en de controle op de uitgaven laat soms te wensen over . Kijk bevoorbeeld maar naar ziekefonds , is maar duurder geworden en wordt nog duurder . Maar men krijgt voor die hogere premie minder gedaan een meer eigen risico . Banken die ze voor 2 tot 3 keer de waarde die ze werkelijk waart zijn aankopen ,zie ABN AMRO en FORTIS . enz. Jan de Graaier geeft het ook al aan in zijn reactie .Slimme boeren ,makelaars , projectontwikelaars en soms burgers die soms de gemeente of andere overheid uitspelen . Door bv snel onderling aan elkaar duur te verkopen als in de gaten hebben dat er de toekomst een andere besteming op komt . Soms zit de politiek te slapen en maken handigge en snelle mensen daar gebruik van . Daar is niets mis mee , maar als fout gaat moeten ze ook niet janken . en als goed gaat pissen ze je in je schoenen waar je bij staat . Zij en de gemeente hebben de bouw grond duur gemaakt . Geef de grond eigenaar een dermate prijs dat hij elders een nieuw stuk voor dat geld kan kopen en verhoog die prijs met de werkelijke kosten die gemaakt zijn voor aankoop en bouwrijp maken . Verkoop deze dan aan particulier en project ontwikkelaar voor de zelfde prijs . Dit houd bouwen betaalbaar en projectontwikkelaars moeten hun geld verdienen met ontwikkelen van goed en betaalbaar project . En niet aan de grond die ze flink duur maken . Dus gemeenten wordt wakker en koop zelf die grond en zorg voor concurentie door de grond aan iedereen voor dezelde prijs door te verkopen . Dit is goed voor de economie ,draait die goed komen er ook veel belasting centen binnen .En krokedillen tranen drogen snel op als niemand het ziet .Maar als je uit medelijden gaat voeren gaan ze nog harder janken en vreten ze je arm , en dan lachen ze je uit . En ben je nog weer in je schoenen gepist .

 • no-profile-image

  keutelboer

  Vette jaren magere jaren . Dit is in de landbouw heel gewoon , waarom voor hun ook niet . Als de grond voor bedrijven en particulieren goedkoper wordt is alleen maar goed voor de economie . Dan kan de idustrie en de particulier goedkoper bouw grond verwerven en dus minder geld nodig . Of steken straks als beter wordt de gemeente of rijk de winst in hun zak . Dit zou niet goed zijn . Nu de grond voor schappelijke prijs verkopen aan bedrijven en mensen die nu ook gaan bouwen direkt na aankoop . Dit is goed voor de economie en .werkgelegenheid .

 • no-profile-image

  Jan de Graaier

  O nou ik ken ook kwekers die grog 110 Euro de meter betaalden in de B3 hoek. Tuinders hebben zelf ook meegedaan aan die gekte.Wat maakte het immers uit? De grond zou alleen maar meer waard worden....Het liefst bouwen kwekers dicht tegen de bebouwde kom. Leuk zaskcentje voor later. begrijp me goed< ik heb geen enkel medelijden met die gehaaide zakkenvullers van een projectontwikkelaars.
  Ik heb echter ook gezien dat goocheme groene jongens een een tweetje speelden met de gemeente. Sommige dingen zijn o zo duidelijk maar de meeste knijpen liever een oogje dicht.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Keutelboer, het is in dit land al jarenlang praktijk dat de grondprijs kunstmatig hoog gehouden wordt door de overheid. Dit om de schatkist te vullen. Niet alleen de boeren, maar de hele Nederlandse bevolking wordt belazerd. We hebben al heel erg lang te maken met een overheid die er niet voor de burgers is, maar voor zichzelf (om hun eigen onnodige hobby's te kunnen blijven beoefenen). Daarom is dit land zo walgelijk.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Jan Utrecht uiteraard mag u klagen , want als u niet meer klaagt bent u er niet meer . Maar alles is nu zo grootschalig dat het om veel geld gaat . Het kan goed gaan en je hoort niemand . Als het slecht gaat gaan we meteen aan het janken (klagen). Dit zit waarschijnlijk in de menselijke natuur . Maar nu alles zo grootschalig is , gaat verlies ook in de zelde grote op bedrijven drukken . Reserve kapitaal hebben veel bedrijven en particulieren niet meer . Dit is fiscaal ook niet meer intressant , zeker bij deze rente stand . Als men moet interen doet dit pijn . Maar het artikel is zo geschreven dat het ook een beetje veel overdreven kort door de bocht is . De grond wordt wel weer meer waard . De rente zal pijn doen . En problemen zullen er best zijn of komen . Maar in de landbouw kennen we dit al jaren . Zo gouw een boer niet meer klaagt moet je gaan oppassen . Dan is het gebeurt, want hij heeft de moet opgegeven . De stille armoede noemen ze dat .Dus blijf maar klagen en het komt vroeg of laat weer goed .

 • no-profile-image

  Jan

  Met alles respect.. Ik vind het verhaal een beetje kort door de bocht. Er zijn ook ontwikkelaren die op een andere manier werken. Ik hoef als ontwikkelaar geen cent te verdienen op de grond, maar wel op de realisatie van meer volume. Ik vind dit een eerlijke manier van ontwikkelen, maar door de huidige marktomstandigheden hebben wij het nu ook zwaar! Janken is misschien wat overdreven, maar een beetje klagen moet kunnen..

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.