Redactieblog

GD: minder bloederkalveren in winter

In de winterperiode zijn er bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) minder kalveren gemeld die lijden aan bloederziekte.

Dat zegt dierenarts Petra Kock van de GD. "Je zou kunnen denken dat het probleem hiermee afloopt, maar we weten door ervaringen van buitenlandse collega's dat de problemen met de bloederkalveren in de winterperiode minder groot zijn in vergelijking tot de zomerperiode", zegt Kock.

Het onderzoek bij de GD naar de kalveren die spontane bloedingen krijgen krijgt een nieuwe invalshoek. "Er zijn aanwijzingen dat er ook kalveren aan deze ziekte lijden die geen klinische verschijnselen vertonen. Dit is lastig vast te stellen, omdat je dus niets aan de dieren ziet. Maar als je het kunt aantonen worden de mogelijkheden om de ziekte te onderzoeken wel groter. Het aantal kalveren zonder klinische verschijnselen is mogelijk groter en deze dieren sterven niet aan de ziekte, zoals de meeste kalveren met klinische verschijnselen."

Een oorzaak van de ziekte is nog niet bekend. Er werd gedacht dat er een link is met de vaccinatie tegen BVD. Dit is niet bewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.