Redactieblog

3 reacties

Export varkensmest in vier jaar vervijfvoudigd

In 2009 is in totaal 698.351 ton varkensmest geëxporteerd, Dat blijkt uit definitieve cijfers over 2009 van Dienst Regelingen.

Daarmee is de export van varkensmest 34 procent toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. In vergelijking met 2006 is de export van varkensmest meer dan vervijfvoudigd. Met de export van varkensmest is in 2009 3,96 miljoen kilo fosfaat en 6 miljoen kilo stikstof van de Nederlandse markt gehaald.

Sinds enkele jaren mag varkensmest nadat het via verhitting gehygiëniseerd is, worden geëxporteerd. Verschillende bedrijven in Oost-Brabant en Limburg zijn op deze markt actief. De varkensmest gaat hoofdzakelijk naar Duitsland. De export van varkensmest naar België daalde in 2009 met 15 procent naar 68.145 ton. Naar Frankrijk wordt geen varkensmest geëxporteerd.

De export van pluimveemest is in 2009 met 11 procent afgenomen naar 608.445 ton. Dit komt overeen met 15,1 miljoen kilo fosfaat en 19,5 kilo stikstof. Pluimveemest ging vooral naar Duitsland (500.500 ton) geëxporteerd. Naar België ging 92.123 ton geëxporteerd, naar Frankrijk 13.217 ton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bezorgde werknemer in de varkenssector

  Laten we er samen voor zorgen dat we Anthony zijn kennis over mestexport niet verloren laten gaan. Als deze export niet weer snel op gang komt zullen we wat mestafzet betreft weer 2 jaar stil staan. Tevens zullen de mestafzetkosten gigsntisch stijgen

 • no-profile-image

  Een niet klant van vd broek Lierop

  We kunnen zeggen wat we willen over Anthony vd Broek maar hij heeft als eerste en als enige op dit moment die met grote hoeveel heden mest naar duitsland rijdt in 2009 500.000 ton.
  (Vorig jaar was hij als enigste die mesthaalde voor 14 euro weten jullie dat nog.)
  De duitse aid zegt dat hij een voorbeeld is wat betreft papieren winkel in orde heeft.
  Ik zie en hoor dat vd broek op dit moment het onmogelijk gemaakt wordt om mest te exporteren, waar moet deze mest dan heen en wat gaat dit ons allemaal extra kosten wanneer hij moet stoppen.
  En als klap op de vuurpijl is als je zlto of nvv hierover opbeld of ze iets willen ondernemen voor hun leden doen ze niets.
  Als we dit niet oplossen wordt de mest prijs over 5 weken weer 25 euro.

 • no-profile-image

  rara wat een klote

  waar blijft nauw de reactie over de mest export van de heren roojakers van zlto, en zwaanenberg van nvv, deze 2 partijen stuunen de export niet maar hebben wel gebruik gemaakt van de lage kosten geen probleem, nu de kosten stijgen haaken er kolega boeren af, dus geen bestaansrecht voor nvv de zlto wordt door de sobel groep betaald, maar beide heren zijn vergader boeren en hebben geen kijk op werkelijk heid en praktijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.