Europees landbouwbudget stabiel

Het Europees landbouwbudget wijzigt volgend jaar niet.

Net als dit jaar is de Europese Commissie in 2011 van plan 58,1 miljard euro uit te geven aan rechtstreekse betalingen aan boeren, marktmaatregelen, plattelandsontwikkeling en visserijbeleid.

Dat blijkt uit de nieuwe begroting van de Europese Commissie. Omdat het totale budget wel flink toeneemt, met bijna 6 procent, wordt het landbouwaandeel kleiner; dit gaat van 47 naar bijna 45 procent. Brussel wil volgend jaar extra geld spenderen aan arme regio’s, onderzoek en economische herstelmaatregelen.

Deze conceptbegroting moet nog worden goedgekeurd door de 27 lidstaten en het Europees Parlement. Enkele parlementariërs hebben al laten weten grote twijfels te hebben bij deze forse stijging van de uitgaven, terwijl de economie er zo slecht voor staat. Vooral de Oost-Europese lidstaten profiteren van deze begroting.

Of registreer je om te kunnen reageren.