EU wil invloed op nationale begrotingen

Nationale begrotingen van lidstaten in de eurozone moeten straks vooraf worden goedgekeurd door Brussel.

De Europese Commissie heeft hiertoe een wetsvoorstel in voorbereiding. Aanleiding zijn de financiële problemen van Griekenland.

Volgens de Finse eurocommissaris van begroting en monetaire zaken Olli Rehn moet het toezicht op de lidstaten worden verscherpt om destabilisering van de euro te voorkomen. Landen die de regels overtreden, kunnen rekenen op sancties, waaronder het inhouden van subsidies. Naar verwachting komt Rehn volgende maand met een voorstel.

Of het daadwerkelijk tot een Europees toezicht komt, is echter nog maar de vraag. De ideeën van de Commissie zullen waarschijnlijk op veel weerstand stuiten. Bovendien kunnen de plannen botsen met nationale wetgeving. Een voorstel waarbij de Europese Commissie zijn mening geeft over begrotingen in plaats van goedkeuring lijkt daarom kansrijker.

Of registreer je om te kunnen reageren.