7 reacties

Brussel betaalde Nederland 1,14 miljard

De Europese landbouwsteun aan Nederland is vorig jaar met 10 procent gestegen.

Dat komt vooral door extra betalingen aan de zuivelsector ter compensatie van de melkprijzen. Ook de tuinbouw kreeg flink meer geld, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van LNV.

In totaal werd in 2009 bijna 1,14 miljard euro aan inkomenssteun uitbetaald; een jaar eerder was dat nog 1,03 miljard. Ook de uitgaven voor plattelandsontwikkeling stegen, van ruim 23 naar 35 miljoen euro.

De grootste ontvanger van Europees geld was suikerconcern Cosun met 71,2 miljoen, gevolgd door The Greenery en zuivelbedrijf Hoogwegt. FrieslandCampina behoort eveneens tot de top, maar als gevolg van de fusie is het totaalbedrag lastig te bepalen.

Ruim 277 miljoen van de steun ging vorig jaar op aan marktmaatregelen, waaronder exportrestituties, interventie, verwerkingssteun en particuliere opslag. Het grootste deel hiervan ging naar de tuinbouw (119 miljoen), gevolgd door zuivel (97 miljoen), akkerbouw (50 miljoen) en veehouderij (11 miljoen). Voor de tuinbouw is de stijging te verklaren door de nieuwe uitvoeringsverordening voor groente en fruit.

De kosten voor marktmaatregelen in de zuivel namen toe door de herinvoering van interventies en restituties. Toen de markt zich vorig jaar begon te herstellen, besloot de Europese Commissie de restituties weer op nul te zetten. Volgens landbouwminister Gerda Verburg bewijzen de prijsstijgingen het nut van de getroffen maatregelen.

In de rundveehouderij steeg de uitbetaling van exportrestituties met zo’n 1 miljoen euro.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Demeter

  Zolang we de markt blijven overvoeren door meer te produceren zodra de prijs maar een procentje stijgt zullen we afhankelijk blijven van subsidies.
  Mercedes zette ook gedeeltelijk zijn productie stop toen ze niets konden verkopen.
  Wat zou er gebeuren als de marktprijs een dubbeltje of 2 zou stijgen...

 • no-profile-image

  frans

  ze zijn in de landbouw niet anders gewend dan subsidie te ontvangen die sector kost de gemeenschap enorm veel geld ze kunnen die subsidie beter afschaffen

 • no-profile-image

  truus

  ze moeten al die boeren onteigenen en de grond terug geven aan de natuur dan kost dat de gemeenschap geen subsidie meer verder moeten ze al die boeren in een reservaat zetten dan kunnen ze onder elkaar op alles kankeren op alles en iedereen (altijd is er bij boeren iets niet goed of het zijn de prijzen die te laag zijn of de loonwerker is te duur vroeger konden ze op hun arbeiders kankeren maar die hebben ze niet meer)

 • no-profile-image

  a hamstra

  dus zoals te verwachten, niet de boeren, maar
  z.l.t.o zijn fabrieken hebben hun zakken gevuld,
  wie het dichts bij het vuur zit.
  afschaffen die zooi in brussel, besparing
  8 miljard , bedacht in 5 sec . legt de boer geen windeieren. (BALKËélende)

 • no-profile-image

  veehouder

  Volgens landbouwminister Gerda(glossy) Verburg bewijzen de prijsstijgingen het nut van de getroffen maatregelen.
  Welke prijsstijgingen????????????????

 • no-profile-image

  ik weet het niet meer,maar ik melk

  Ik begrijp niet hoe dat de inkomens van de melkveehouderij zo historisch laag zijn geweest in 2009 terwijl De EU Nederland steeds meer geld voor de zuivel overmaakt.
  is dit compenseren of meer verminderen?

 • no-profile-image

  mels

  idd direkt afschaffen die zooi,ruimt het lekker op in landbouw land want dan zullen de echte ondernemers boven komen en de steuntrekkers moeten dan opnieuw rekenen en dan kan je bepaalde gewassen net als nu dan helemaal niet meer rendabel rekenen,grondprijzen zullen zakken,boeren zullen falliet gaan maar er zal weer evenwicht komen in productie,opbrengst en kostprijs

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.