Redactieblog

2 reacties

Brabantse boeren blijven ondeugend

Ze zijn er nog, de ondeugende Noord Brabantse boeren. Dat bleek bij de discussie over de bouw van megastallen.

Terwijl het debat als gevolg van het burgerinitiatief over de bouw van megastallen voortduurde sloegen nogal wat intensieve veehouders hun slag. Voordat Provinciale Staten op 19 maart besloten tot een onmiddellijke bouwstop van megastallen leverden vijftig boeren – sommigen op de valreep - nog bouwplannen in. Die vielen onder het oude regime, zodat ondanks het verbod er nog grote stallen zullen verrijzen.

Dat doet denken aan de tachtiger jaren in de vorige eeuw. Toen dreigde een subsidie op stallenbouw te vervallen. De datum was gesteld op een maandag. In Brabant werden toen ook op de valreep nog bouwaanvragen voor kilometers stallen ingediend. De gemeentehuizen waren zelfs tot op zondagavond – onofficieel - geopend.

Zo koesterde Brabant zijn boeren. En zo reageren de huidige boeren precies zo als hun voorgangers. Ze zijn te vergelijken met een vos: ze verliezen wel hun haren, maar niet hun streken.

Verkeerd? Welnee. Ze blijven binnen de wet, zoals die op het moment van de aanvraag gold. Erg handig kun je hoogstens zeggen.

Of maatschappelijk niet betrokken. Maar dat kun je een boer niet aanrekenen als die binnen de wettelijk mogelijkheden opereert. Hij toont in ieder geval ondernemerschap.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Bouw aanvraag indienen en bouwen zijn twee verschillende zaken. Daarna je inkomen veilig stellen door de extra productie is een volgend op zichzelf staand fenomeen. Extra omzet is niet automatisch minder kosten per eenheid en meer inkomen.

 • no-profile-image

  het platteland dat de laatste 30 jaren

  Maatschappelijk betrokken?
  Voor je eigen bedrijf en inkomen opkomen?
  Welke politieke partij is de laatste 30 jaren op de bres gesprongen voor de boereninkomens te indexeren?
  Juist doordat dit misschien te weinig is gebeurd;is onder andere schaalvergroting en tegelijk boerenuitstoot te snel en omvangrijk geweest.en wat nu pas wordt opgepikt door de maatschappelijke burgerinitiatieven.

Of registreer je om te kunnen reageren.