Redactieblog

BVD-vaccin van Duitse markt door bloederkalveren

Diergeneesmiddelenfabrikant Pfizer haalt in Duitsland het vaccin Pregsure tegen Bovine Virus Diarree (BVD) van de markt.

Dat bevestigt een woordvoerder van het concern. Het middel wordt tijdelijk van de markt gehaald in verband met het voorkomen van de bloederziekte bij kalveren. Mogelijk is er een link tussen deze ziekte en het vaccin.

“In Duitsland zijn de meeste kalveren met deze bloederziekte aangetroffen. Bij 80 procent van de kalveren blijkt dat de moederdieren gevaccineerd zijn met dit BVD-vaccin. Hoewel er geen enkel bewijs is dat dit door het vaccin komt, willen we toch het vaccin van de markt halen in het kader van onderzoek”, aldus Pfizer.

De vaccinproducent heeft zelf al veel onderzoek gedaan naar het vaccin, en daaruit blijkt dat het middel zelf in orde is. “Maar mogelijk draagt het vaccin via het immuunsysteem toch bij aan het ontstaan van de bloederziekte bij kalveren”, legt de woordvoerder uit.

Van de kalveren die spontaan bloedingen krijgen blijkt in 80 procent van de gevallen ook gevaccineerd te zijn tegen blauwtong. Daarnaast zijn er ook ziektegevallen waarbij het moederdier niet gevaccineerd is tegen BVD of blauwtong.

Pfizer haalt het middel voorlopig voor een jaar van de markt. Wat dit het bedrijf gaat kosten is nog niet bekend.

In Nederland blijft het vaccin gewoon op de markt. “Hier zijn de problemen met bloederkalveren minder groot.” Het is volgens Pfizer voor de ondernemer een afweging om wel of niet te vaccineren tegen BVD. “De bedrijfsschade bij een uitbraak van BVD is aanzienlijk groter dan bij een bloederkalf.” In Nederland zijn meerdere vaccins tegen BVD op de markt. Pregsure van Pfizer heeft hierbij geen marktleidende positie.

Of registreer je om te kunnen reageren.