Redactieblog

Arcadis ziet groei in beheer landbouwgronden

Het areaal landbouwgrond dat advies- en ingenieursorganisatie Arcadis beheert neemt toe. Dat zegt rentmeester Frans Willem Romer.

Een belangrijke oorzaak van de toename van de portefeuille ligt bij de economische crisis. Projectontwikkelaars hebben de jaren voor de economische crisis veel grond aangekocht die mogelijk ingezet zou worden voor stadsuitbreiding of de aanleg van bedrijventerreinen. Door de economische crisis ligt deze ontwikkeling echter vrijwel stil.

"Hierdoor hebben projectontwikkelaars een relatief grote portefeuille grond in voorraad, waarvan ze de lasten niet kunnen dragen. De gronden worden hierdoor weer verkocht aan gemeenten. Veel gemeenten besteden het beheer van deze gronden vervolgens aan Arcadis uit", zegt Romer.

Arcadis beheert in Nederland 15.000 hectare landbouwgrond, die vrijwel helemaal in pacht wordt uitgegeven. Arcadis behoort hier tot de grootste beheerders van landbouwgrond. De overheid is zijn belangrijkste opdrachtgever.

Of registreer je om te kunnen reageren.