Redactieblog

283 x bekeken 8 reacties

Wie is de baas: boer of bank?

Harm Holman en Jan van Weperen gooiden de knuppel in het hoenderhok. Banken zijn net barkeepers, die hun klanten bedienen tot ze dronken worden. Is dat zo?

Volgens beide heren wel. Ze stonden in het LTO-blad keurig in Harms stal afgebeeld. Twee grijzende kalende miljonairs die de banken de wacht aanzeggen. Met klare taal. Banken zijn immoreel. Ze lenen boeren veel te gemakkelijk geld. Daarbij lopen ze zelf geen risico. Door veel geld uit te lenen blijft grond, het onderpand van de bank, duur. Ze financieren tot 30 procent van de waarde. Dus altijd zeker van terugbetaling.

Een zwaar verwijt aan de banken. Terecht? Want wie is de baas op de boerderij: de boer of de bank? Ik denk de boer. Die is ondernemer en moet kunnen beoordelen hoe ver hij kan gaan.

Blijft de vraag of de bank de goede adviseur is. Die heeft belang bij het uitlenen van geld. Via de hoge grondprijzen loopt men praktisch geen risico. Het hemd is nader dan de rok en dus denkt de bankman meer aan het gewin dan aan de boer.

Daarom is de bank als adviseur niet de juiste figuur. Dat moet iemand zijn die geen belang bij het verstrekken van geld heeft. Iemand die de bedrijfsresultaten beoordeelt. En de capaciteiten van de boer.

Want ik heb meer vertrouwen in een boer, die een uitstekend manager is, maar veel geld moet lenen, dan in een niet capabele boer, met een fiks eigen vermogen. Daar gaan de heren Holman en Van Weperen aan voorbij. Het zijn de mannen van de cijfers; ze vergeten te vaak de praktijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Wie het verhaal goed leest zal bemerken dat het een circel is van investeren, lenen en daarmee de prijs van onroerend goed hoog houden. Als de prijzen voor landbouwproducten nog enkele jaren zo laag blijven, komt er te veel onroerend goed vrij en zal de prijs dalen of de bank moet liquidatie tegen houden door "zelf" te gaan boeren. Het horrer scenario voor elke bank. Het gevolg hiervan is miljarden afschrijven op hypothecair bezit bij de banken en daardoor kan de bank niet meer voldoen aan zijn verplichtingen. Voor investeerders met eigen vemogen wordt het aantrekken van vreemd vermogen hierdoor moeilijker en wel omdat er minder ruimte bij de bank is en er minder zekerheid bij de investeerder is.
  Op de huizenmarkt zien we dit verschijnsel reeds.

 • no-profile-image

  ondernemers

  Ben het met vergaderboer eens. Het is ronduit zielig wanneer mensen naar een geldverschaffer gaan wijzen op het moment dat ze wat minder gaan boeren. Het probleem zit eerder in de familie als geldverschaffer, veel boeren krijgen te gemakkelijk het bedrijf in de schoot geworpen. Later realiseren ze zich pas dat ondernemen toch wat anders is. Let maar eens op ondernemers, die zelf eigenhandig hun bedrijf opgebouwd hebben, deze hoor je zelden klagen.

 • no-profile-image

  Frans

  Helemaal eens met Holman en Van Weperen. De banken moeten stoppen met de overfinanciering. Ze houden grond en quotum kunstmatig duur. Dat verhoogt onze kostprijs enorm. Beter is het de luchtbel te laten barsten, zodat de grondprijs halveert en het quotum waardeloos wordt. Dan krijgen wij weer een verantwoord inkomen in de veehouderij. Nu lijkt het dat de boer de baas is, maar het is de bank. Laat die nu eens doen wat voor de boer het beste is en niet voor de bank.

 • no-profile-image

  Jan

  Relatiebeheerders zijn in eerste instantie VERKOPERS die het belang van hun baas (de bank) dienen. Als boer moet je gewoon zorgen een goede adviseur te hebben die je een eerlijk en deskundig advies kan geven op basis van uurtje - faktuurtje

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Nee deze heren hebben het bewijs geleverd zelf succesvol te zijn.Maar vanwaar hun zorg? Zijn ze echt begaan of zijn ze bang zelf niet verder te kunnen groeien met lage grond- en Quotumprijzen? Of zijn ze bang dat het imago van de sector gehavend wordt en ze niet meer mee kunnen liften met het door kleinere bedrijven in de benen gehouden goede imago?

 • no-profile-image

  Teun

  Ik heb inmiddels wel door dat je beter een simpele tuinder kunt zijn met een hoog eigenvermogen dan een uiterst capabele manager met torenhoge hypotheken. Je wilt tenslotte ook nog normaal slapen. ----En die hypotheek moet ook nog een keer terug....

 • no-profile-image

  geldboer

  Zodra je als boer geld gaat lenen, dan verhoog je niet alleen je eigen kostprijs, maar ook dat van je buurman. (Economisch gegeven). Bezint eer ge begint.

 • no-profile-image

  boerin

  Wat is beter?
  Een situatie waar de bank wil financieren en je zelf kunt beslissen of dit wel of niet doet, op basis van eigen of adviseurs' berekeningen.
  Een situatie waar geen enkele bank wil financieren, zodat je geen keus hebt.

  Er zijn hier momenteel melkveehouders die super ondernemen, zelfs in 2009 winst behaalden, maar geen enkele bank is vanwege de crisis bereid te financieren.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.