18 reacties

'Verkoop diergeneesmiddelen verbieden helpt niet'

Een verbod op het verkopen van geneesmiddelen door dierenartsen leidt niet tot een vermindering van het antibioticagebruik in de veehouderij.

Volgens onderzoeksbureau Berenschot blijft bij een dergelijk ontkoppeling de prikkel bij boeren voor toediening bestaan. Vandaag stuurde landbouwminister Gerda Verburg de langverwachte studie hierover naar de Tweede Kamer. Berenschot denkt dat veehouders antibiotica elders zullen aanschaffen desnoods op illegale wijze.

Verburg stelt dat het gebruik van antibiotica in 2011 met 20 procent moet zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar. Wordt dit doel niet gehaald, dan volgen maatregelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Ik probeer het medicijn gebruik zo laag mogelijk te houden want het kost veel geld, ik vind het daarom ook onvoorstelbaar dat mensen denken dat we zo maar wat spuiten. zet nu eens 100 mensen op een rij , ik wil wedden dat de helft medicijnen gebruikt of bij de dokter loopt, ik hoop dat ze daar wat aan doen dat kan allemaal wel en een dier helpen ho maar , ik vind het schandalig.

 • no-profile-image

  bezorgde

  @Patrick, ook als er inderdaad geen antibiotica preventief in het voer zit, is dat geen garantie dat dieren niet preventief antibiotica krijgen. Heel vaak wordt het ingespoten, of worden zelfs medicijnen via de watervoorzieningen toegediend. Dit komt omdat veel dieren zelf niet meer sterk genoeg zijn om zonder ziekte de slachtleeftijd te halen. Om preventief gebruik van antibiotica terug te dringen zal dus niet alleen het gebruik ervan moeten veranderen, maar zal er ook heel wat moeten gebeuren in de bedrijfsvoering en de soorten dieren die worden gehouden.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Tja patrick en bezorgde burger. Daar zit je dan. Knagend aan je vegaburger gemaakt van genetisch gemodificeerde soya die ontwikkeld en verspreid wordt door bedrijven die nooit nergens verantwoordelijkheid voor hoeven af te leggen. Cornflakes die door toevoegingen over honderd jaar nog net zo vers uit het pak komen als vandaag. Vandaag gaat er weer een groep varkens weg en ik ben het papierwerk dat met die groep meegaat aan het invullen. Daarin moet ik verklaren of die varkens in de laatste twaalf weken voor her afleveren antibiotica vaccines of ontwormingsmiddelen hebben ontvangen die ik zo ja moet invullen en met wat er behandeld is, en ook dat na een behandeling de juiste wachttijd is aangehouden. Hoe veel duidelijker kan het? En als de slachterij wil controleren of ik lieg kunnen ze altijd nog de documentatie bij de dierenarts opvragen. De Canadian food Inspection Agency is altijd in het slachthuis aanwezig met dierenartsen en inspecteurs om verzekeren dat het slachtproces naar behoren verloopt en dat het vlees van die slachterij veilig is voor humane consumptie. Elke dag worden er monsters genomen om zeker te stellen dat er niets in het vlees zit wat er niet in hoord te zitten. De CFIA is een organisatie die betaald wordt door de overheid en werkt in het belang van de consument. Dus zo zie je maar weer patrick. Ik neem net als de varkenshouders in Nederland elke week schriftelijk de verantwoordelijkheid op me voor hetgeen ik produceer.

 • no-profile-image

  bezorgde

  Zo zo, kennelijk een gevoelige snaar geraakt want in plaats van in te gaan op mijn argumenten, wordt ik persoonlijk aangevallen. Ter info: ik heb het Berenschotrapport dat gisteren over antibiotica is uitgekomen al gelezen, ik ken de cijfers van het FIDIN goed en ik weet ook dat in de gezondheidszorg er veel terughoudender met antibiotica wordt omgegaan dan in de veehouderij, omdat ik zelf uit die wereld kom. Dus hoezo heb ik niet het recht om mijn bezorgdheid te uiten? Het lijkt me dat de sector en de reageerders hier eens moet ophouden zo verkrampt te reageren, tenslotte is het ook voor de gezondheid van de boeren beter als ze nog een werkzame antibioticakuur kunnen krijgen als ze in de toekomst ziek worden. Niets mis mee om naar goede alternatieven te zoeken voor preventief antibioticaverbruik. De volksgezondheid is tenslotte niet zomaar iets en wetenschappers zijn niet bezorgd om de boeren te pesten, maar omdat ze grote problemen voorzien.

 • no-profile-image

  Patrick

  Als het bericht klopt in reactie 10 mrt 2010 10:16 dat zegt, ''Het middel ceftiofur, een aan penicilline verwant antibioticum. Dat is sinds midden jaren negentig gebruikt in de kippenhouderij, hoewel dat officieel nooit toegestaan was. Door het gebruik op kippenboerderijen van dit middel, een ‘cefalosporine’'' ***Wel wat moet ik hier van zeggen als consument als dit zo is. Waarom is de burger nooit voorgelicht dat dit gebruikt is??? Het niet benoemen van problemen is echt een probleem. Het oogluikend toestaan van dingen is altijd een tijdelijk iets. Ik kan me niet voorstellen dat dierenartsen niet wisten dat ze/er het verboden middel ceftiofur gebruikten. Wat moet ik van de overkopelend organistie van de dierenartsen nu vinden, behouders van gezondheid, of middelen toepassen omdat het geld oplevert?? En wat nu over de boeren belangenbehartigers, midden jaren negentig is 20 jaar lang de ogen en mond gesloten houden? En LNV en CDA??? Ik heb ooit ook kip gegeten en als consument hoor ik te weten hoe iets geproduceerd is en zeker als er gebruik is gemaakt van verboden middelen.

 • no-profile-image

  marcel

  @ patrick. Naar aanleiding van jou vraag of er in het voer standaard een preventief antibioticum zit. Dit is in Nederland niet toegestaan, uitsluitend op dierenartsattest. Mijn dierenarts schrijft het niet standaard voor. Overigens betreft het bij ons een varkensbedrijf, maar wij vallen uiteraard onder dezelfde wetgeving als de pluimveehouderij.

 • no-profile-image

  EEN BOER DIE HOUDT VAN ZIJN

  wat een grote, grote en nog eens grote onzin van een bezorgde burger. Doe wat met de reacties die jij krijg, en ga geen zaken bespreken waar je totaal geen verstand van hebt!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Patrick

  @Boer, Barkie, bent U kippenboer, zo ja, zit er in uw voer preventief antibiotica? Ik ben het eens dat het steeds gekker wordt, dus is het handig om dit fabeltje uit de wereld te helpen. En als men het middel ceftiofur al langere tijd gebruikt en nooit bespreekbaar heeft gemaakt is dat zeker bagger. Ik zou de consument al vast voorgaanlichten dat de kippen sector er allemaal ook niets aan kan doen dat het illegale middelen moet inzetten, dat het er nooit aangedacht heeft in 15 jaar om de consument te vertellen dat het een verboden antibioticum gebruiktt. Oja al die regels en wetten is onzin, economische wetten gaan natuurlijk voor enige vorm van voorlichting of volksgezondheid, als je het in 4 weken zou kunnen doen om de kippen in de veeindustrie slachtrijp te maken zou het ook gebeuren, eventueel met meer illegale middelen onder het motto, kostprijs, ongelijke kansen in de wereld etc. Wat dan ook, het geeft je geen enkel recht om illegaal antibiotica preventief te gebruiken, als dat zo is, en zeker geen recht om de consument niet voor te lichten. Je belangenbehartigers hadden het probleem bespreekbaar moeten maken, hebben en hadden een taak om de veiligheid op alle vlakken te koesteren, en wat te denken van de dierenartenvereniging?

 • no-profile-image

  bezorgde

  Natuurlijk moet er wat gedaan worden aan het enorme antibioticaverbruik in de veehouderij. Dieren worden preventief behandeld voor vanalles en nog wat, er gaan per jaar meer dan 550 ton antibiotica doorheen in de sector. Preventief gebruik is niet alleen onnodig en ethisch onverantwoord, het werkt het gevaar van resistentie ook nog eens in de hand. Moeten we soms allemaal, net als een groot deel van de boeren, besmet raken met de levensgevaarlijke MRSA bacterie? In de VS gaan inmiddels meer mensen dood aan een MRSA infectie dan aan AIDS. Dus iedereen die zegt dat het allemaal wel meevalt, heeft niet begrepen wat er nu eigenlijk aan de hand is. Alle wetenschappers maken zich zorgen. We moeten er voor gaan zorgen dan onze landbouw weer gezonde dieren voortbrengt, die geen antibiotica nodig hebben om hun slachtleeftijd te halen.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Marcel, ik dank je voor je antwoordt.
  Toch voorspel en denk ik dat de zaak veel erger en compliceerde is als het is. MRSA is al een erkend probleem, ook gelukkig maar erkend door de sector belangenbehartigers, en dus uiteindelijk ook gelukkig voor boer familie en gezin. Dat erkennen is een belangrijke stap, er wordt ook al door veel partijen naar gekeken, laat niet weg dat de oplossing misschien verder weg is als ooit door de erkenning. Bespreekbaar is belangrijk, maar er zal heel zuiver gekeken moeten worden naar heden en verleden. Ik ben niet zeker, gevoelsmatig dat er niet preventief antibiotica in het voer zit of zat. Zeker als het ook waar is dat er een verboden antibioticum middel gebruikt wordt en werd, preventief of alleen op advies van dierenarts. Ik zou graag van alle voorzitters van vakbonden en alle LTO voorzitters van de kippen, varkens, kalveren/koeien, schapen/geiten onderdelen een officiële verklaring willen zien dat er geen preventief antibiotica in voer zit of zat. Ook zou ik dat graag dat alle voorzitters van die partijen van de laatste 20 jaar dat onder ede gaan verklaren of tekenen. Ook zou ik per vakgroep een 100 tal boeren zien uit de bio-industrie/ vee industrie die dat ondertekenen. Ook zou ik willen zien dat alle voer leveranciers van de laatste 20 jaar onder ede dit gaan verklaren. Het niet benoemen van problemen over tijd genomen, hoe langer men of een sector dat doet, hoe pijnlijker het gaat worden. Als mocht blijken dat wel antibiotica preventief in voer zit is dat een enorme criminele daad tegenover de mensheid. Daar staan voor mij heel lange gevangenis straffen op voor de sectorverantwoordelijken.

 • no-profile-image

  antibiotica is geen groeimiddel

  nrc van gisteren:
  Medicijn was bij kippen al verboden
  Gepubliceerd: 9 maart 2010 14:11
  Door onze redacteur Hester van Santen
  rotterdam, 9 maart. De antibiotica die dierenartsen sinds dit weekeinde „uit bezorgdheid” niet meer aan kippen willen toedienen, waren al verboden. Dat zegt hoogleraar Dik Mevius, die gespecialiseerd is in antibioticaresistentie in de veehouderij.Het gaat om het middel ceftiofur, een aan penicilline verwant antibioticum. Dat is sinds midden jaren negentig gebruikt in de kippenhouderij, hoewel dat officieel nooit toegestaan was. Door het gebruik op kippenboerderijen van dit middel, een ‘cefalosporine’ (zo heet dit type antibioticum), zijn bacteriën op steeds grotere schaal resistent geworden tegen deze voor mensen belangrijke antibiotica

 • no-profile-image

  HansDriel

  Glossy Gerda Glamour met haar zwierige beentjes. Glossy Gerda...Glossy glamour. Tuurlijk helpt verbieden.

 • no-profile-image

  Hans

  Tuurlijk wel! Mensen sterven dan niet door gebrek aan een bepaald soort anti biotica. Maar dat doet er natuurlijk niet toe. Bioindustrie moet en daar mogen dus best mensen aan sterven? Waar is het LNV en Glossy Glamour Gerda toch mee bezig?

 • no-profile-image

  laag medicijn

  Welke mensen denken nu eigenlijk dat dieren zonder medicijnen kunnen als ze ziek zijn? Schaf alle medicijnen voor de mens ook maar af, dat ruimt lekker op.
  Onnodig gebruik mag ook, maar dat doen de meeste agrariërs ook niet. Medicijnen zijn kostbaar en let wel zoveel mogelijk zonder is altijd beter. Maar soms heb je geen keus en moet je een dier helpen, en ja met anitbiotica.
  Dus mensen dien denken dat dieren geen medicijnen mogen hebben-gebruik zelf ook niet en ga niet naar een dokter en ziekenhuis- maar verdwijn uit deze wereld.

 • no-profile-image

  Frits

  @Dirk, De enige die roeptoetert bent u. In eerste instantie is het zo dat in mediteraine gebieden oorspronkelijk veel antibiotica gebruik voor KWAM. Dit is al ernstig gereduceerd. Nederland heeft voor de humane antibiotica één van de laagste gebruiken. Maar aanhakende aan roeptoeteren, wat geeft u het idee dat de combinatie van menselijk gebuik van antibiotica de sector zou ontslaan om de dalingsdoelstelling te halen ? Is het in uw ogen gerechtvaardigd te zeggen dat omdat mensen zoveel gebruiken moeten we de dieren ook maar vol pompen ? Op welk niveau stelt u dan het dier of nog erger de mens ?

 • no-profile-image

  Patrick

  Persoonlijk denk ik dat het wel een groot probleem is. Wat ik ook erg graag zou willen weten is, of er preventief antibiotica in voer wordt gebruikt, zeg maar door voerleveranciers. Misschien kunnen we dat helder krijgen. Als dat wel gebeurd, waarom gebeurd het dan? Als het niet gebeurd is dat fabeltje uit de lucht.

 • no-profile-image

  boer

  Sjonge jonge. Constant lopen ze te zeuren over dierwelzijn en dat soort bagger. En dan willen ze dat je geen antibiotica meer mag gebruiken?? Wat willen ze nou dan?? Het wordt steeds gekker daar in NL. Maarja zoals al eerder gemeld was. Er zijn te veel die zich met dingen bemoeien waar ze geen kloten verstand van hebben.

 • no-profile-image

  dirk

  Zeg bezorgde burger,waarom roept niemand dat er iets aan het mega anti biotica verbruik bij de mensheid gedaan moet worden??????????????Maakt iedereen zijn kuurtje wel goed af????Was dat medicijntje nou echt wel nodig?????Wist jij dat er in de humane sfeer tientallen keren zoveel verbruikt wordt als bij de dieren?Het zal je waarschijnlijk niet interesseren want je begrijpt van de hele zaak zo te zien niet veel!Waarom gaan zulke roepers vanaf de kade zelf geen land en tuinbouw uitvoeren?Beetje veel werk zeker en dan moeten de handjes uit de mouwen en dat willen jullie niet!Och roeptoeter ook maar verder!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.