Redactieblog

2 reacties

Sector wil geen brede vaccinatie Q-koorts

Beroepsgroepen die verwant zijn aan de veehouderij willen geen brede vaccinatie van mensen tegen Q-koorts.

Loonwerkers, agrarisch ondernemers, dierenartsen en beroepsorganisatie Stigas pleiten er wel voor om mensen in de risicogroep via vaccinatie te beschermen tegen Q-koorts.

Dit blijkt uit een telefonische rondgang. De patiëntenorganisatie voor mensen met Q-koorts heeft bij minister Klink van volksgezondheid aangedrongen op versnelde invoering van een Q-koortsvaccin voor mensen. Het gaat om het vaccin dat in Australië wordt gebruikt. Het middel is niet toegelaten in Nederland.

De LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij zou het goed vinden als mensen met bijvoorbeeld hartklepafwijkingen of een verminderde weerstand gevaccineerd zouden worden. "De meeste geitenhouders blijken al afweerstoffen tegen Q-koorts te hebben. Stagiaires zou het een extra bescherming kunnen geven", aldus Jeannette van de Ven.

Loonwerkersorganisatie Cumela is niet voor vaccinatie. "We hebben nu vooral aandacht voor preventieve maatregelen. Het aantal mensen dat ziek is geworden in onze sector is gelukkig zeer klein", aldus een woordvoerder.

Stigas ziet nu geen oplossing in een brede vaccinatie van de beroepsgroepen. "Voor de risicogroepen zou het op termijn op basis van vrijwilligheid een oplossing kunnen zijn", aldus een woordvoerder.

De dierenartsenorganisatie KNMvD wacht het advies van de Gezondheidsraad af. De gezondheidsraad geeft in juni advies over het Australische vaccin.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Geitenboer

  Zo moet dat; gewoon nuchter bekijken die zaak.
  Mensen die tot een bepaalde risicogroep behoren wel vaccineren en de rest niet.
  Straks hebben we ook nog miljoenen Q koorts vaccins over!

 • no-profile-image

  dierenvriend

  hoeveel bedrijven gaat VERBURG nu nog ruimen voor juni 2010 ,of weet ze nu ook dat dieren afmaken niet helpt ???

Of registreer je om te kunnen reageren.