Redactieblog

857 x bekeken 4 reacties

'Mestnormen jongvee niet reëel'

Een bedrijfsspecifieke excretie (BEX) voor jongvee levert een fors lagere mestproductie op dan de forfaitaire norm.

Dat blijkt uit een project van Praktijknetwerk Jongveeopfokkers werken aan BEX van de Wageningen UR. Gemiddeld blijkt de mestproductie 20 procent lager te liggen, zo blijkt uit berekeningen op de elf bedrijven.

De huidige forfaitaire normen liggen voor jongvee onder de 1 jaar op 35,1 kilo stikstof per jaar en voor jongvee ouder dan 1 jaar 66,7 kilo stikstof. "Met onze bevindingen is het niet reëel om deze normen te handhaven voor jongveeopfokbedrijven", aldus projectleider Ton Derks. In het onderzoek blijkt de excretie van stikstof tussen de 3 en 40 procent lager te liggen dan de forfaitaire norm, voor fosfaat ligt het tussen de 8 en 45 procent lager.

Uit het onderzoek blijkt dat met name het ruw eiwit-gehalte in het rantsoen lager is dan verwacht. Dat komt vooral doordat jongvee vaak gras krijgt dat later is gemaaid en relatief meer natuurgras krijgt. Daarbij wordt 70 procent van het jongvee geweid. In het rantsoen blijkt bovendien dat jongvee met 33 procent mais, 56 procent kuil en 11 procent bijproducten meer mais krijgt dan de norm die LNV gebruikt voor de forfaitaire norm.

Gebruik van de BEX voor jongveeopfokbedrijven kan bedrijven duizenden euro’s schelen omdat ze minder mest hoeven afvoeren en meer kunstmest per hectare mogen gebruiken. De werkgroep gaat hierover in gesprek met LNV.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk van der Pol

  Ook voor dit verhaal geldt: kan projectleider Ton Derks niet beter eerst onderzoeken hoe het zit met de waarde van de verschillende mineralen? Als het gaat om een complex goedje als stikstof en (in mindere mate) fosfaat, kun je niet zomaar domweg gaan tellen. Dit hebben de mestwetten vanaf 1 januari 1998 wel bewezen. Dit heeft helemaal niets met wetenschap te maken.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Als het voor jongvee van melkvee niet klopt. Dan betekent lijkt mij dat dezelfde normen voor jongvee van zoogkoeien helemaal niet te kloppen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Tja, zo gaat dat Varkenshouder. We zijn hier gezegend met de "gouden driehoek": WUR, LNV en de praktijk. Alleen jammer dat de praktijk maar niet mee wil werken aan de theorie die door de andere twee bedacht wordt.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Er klopt veel meer niet. Ook de normen voor opfokzeugen deugen van geen kant. Je krijgt echter wel de rekening gepresenteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.