5 reacties

Liever Veerman dan Balkenende

Liever Cees Veerman als premier dan voor de vijfde keer Jan Peter Balkenende: dat wil het lezerspanel. Balkenende wil het zelf nog niet inzien, maar hij lijkt over de datum.

CDA-bobo’s proberen met alle macht de ook binnen de partij woedende storm aan kritiek op Jan Peter Balkenende te bezweren. Maar erg helpen doet dat niet. Balkenende lijkt zijn uiterste houdbaarheidsdatum als minister-president te zijn genaderd, maar heeft het kennelijk alleen zelf nog niet in de gaten.

Lezerspanel wil Veerman, niet Balkenende

Het blijkt deze week opnieuw bij het panel. Omdat in het CDA (en daarbuiten) al weken discussie woedt over de vraag of Balkenende niet beter kan opstappen, legde Boerderij aan het panel deze vraag voor: Stel dat het CDA na de verkiezingen van 9 juni opnieuw de minister-president mag leveren, wie moet dat dan worden? De panelleden konden kiezen uit alle CDA-bewindslieden (niet Camiel Eurlings, die verlaat de politiek) en uit de oud-landbouwministers Cees Veerman en Gerrit Braks. Ook konden mensen zelf een naam invullen.
De uitkomst is duidelijk. De grootste groep koos niet voor de premier. Op 1 staat de nog altijd populaire oud-LNV-minister Cees Veerman. 20 procent wil hem straks als premier zien als CDA de verkiezingen zou winnen. Pas daarna komt Balkenende, met 17 procent duidelijk lager. Ondanks het premiereffect, dat zittende premiers meestal een voordeel geeft bij verkiezingen en peilingen, scoort Balkenende dus niet goed. Op 3 staat Maxime Verhagen, met 14 procent. De rest van het panel koos voor anderen, onder wie Jan Kees de Jager. 15 procent weet het niet.

Annie Schreijer: Balkenende moet ermee ophouden

Misschien ziet de demissionaire premier het ook wél, dat hij het niet nog eens moet proberen. Want hij die zo graag zalft over normen, waarden en respect, vergat die eigen fatsoensregeltjes zelf even toen hij reageerde op kritische uitspraken van zijn eigen CDA-Kamerlid Annie Schreijer. Dat loyale Kamerlid vertrekt na de komende verkiezingen. Ze zit sinds 1998 in de Kamer en is een waar stemmenkanon voor het CDA geweest. Schreijer is een loyaal partijlid. Maar ze is bezorgd over haar partij en ziet, met vele anderen, dat Balkenende na vier gestruikelde kabinetten politiek versleten is. Schreijer brak daarom afgelopen week een lans voor Cees Veerman, als lijsttrekker en beoogd premier. Een kundige, in de landbouw uiterst populaire man, met statuur. En hij heeft charisma, een eigenschap waarop Balkenende niet echt is te betrappen.
Natuurlijk, zo’n pleidooi voor Veerman is Balkenende niet welkom. Maar Schreijer zegt het niet zomaar, en haar partij heeft veel aan haar te danken. Dat weet de premier ook, zou je denken. Zoals hij ook zou kunnen weten dat Twentse Annie mede stopt als Kamerlid omdat ze het wegens hartklachten rustiger aan wil gaan doen. Daarom vond ik zijn reactie op Schreijers uitspraken stuitend.

Balkenende schoffeerde Schreijer

Want wat zei Balkenende over Annie Schreijer, nadat zij de moed had de breed in het CDA levende kritiek op hem hardop te verwoorden? Ik citeer de website van het Agrarisch Dagblad : "Och, dat was toch een beetje een vertrekkend Kamerlid, en ik denk dat afscheid nemen pijn doet." Zoals Agd.nl ook al schreef: hiermee schoffeerde de minister-president een trouw Kamerlid van zijn eigen partij. En waarom? Alleen omdat ze iets verwoordde dat ook blijkens Boerderij-peilingen heel veel CDA-stemmers vinden, maar wat de partijtop blijkbaar niet aan de premier durft te zeggen. De CDA-partijtop lijkt ver weg te staan van de politieke basis. Schreijer voelt die wél aan, maar in de onderhand Kremlinachtige partijtop wordt het gewoon ontkend en afgestraft.

Balkenende graaft zijn eigen graf

Het beeld dat hieruit ontstaat? Als Balkenende kritiek krijgt en zijn hachje op het spel staat, zijn de waarden en normen opeens ver weg. Zijn sneer was duidelijk bedoeld om Schreijer te diskwalificeren als een zeurende enkeling. Maar dit slaat als een boemerang terug op de premier en zijn adviseurs. Balkenende liet zich kennen en behandelde een loyale collega onfatsoenlijk. Dat is niet zonder risico voor iemand die al sterk daalt in populariteit.
Annie Schreijer is populair bij boeren, en niet alleen in haar Twente. Ik denk dat Balkenendes uitspraak daar en elders goed is gehoord. En het zou me ook niet verbazen als hij zijn eigen graf als premier hiermee bij zijn trouwste doelgroep weer wat verder heeft gegraven.

Ook panellid worden?

Laat uw mening ook meetellen en meld u aan voor het Boerderij-lezerspanel op www.boerderij.nl/panel

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De pianostemmer uit het

  Hoogmoed komt voor de val. En dat is het CDA ongeveer 15 jaar geleden al eens heel duur komen te staan. Wat een stemmenverlies. Als inderdaad de partijtop niet snel bijstuurt, en de oren te luisteren leggen bij haar achterban, dan kan het CDA in juni het schudden.
  Het CDA-partijbestuur bepaalt zelf of de geschiedenis zich herhaalt.

 • no-profile-image

  veehouder

  De PvaA nam het initiatief voor de val van het kabinet. Balkenende kreeg de schuld. Het is een hetse van de media tegen Balkenende. Is de media positief ingesteld?
  Het CDA is de enige parij die landbouw belangen begrijpt. Het CDA is de enige Nederlandse partij die de EU landbouwondersteuning na 2013 wil voort zetten.
  Voor een abbonement betalen van € 352.-- ( Elsevier kost € 99.--)laat je het CDA toch niet slopen.

 • no-profile-image

  E. Koersen

  JP moet nu toch inzien dat zijn tijdperk nu aan het einde is !!!
  Nu diverse "troonopvolgers " de politiek hebben verlaten lijkt de weg vrij voor Cees Veerman een man met charisma en zeer doortastend dat is wat het "kwakkelend" CDA nodig heeft.

  Een positieve veehouder uit het Oosten van het land

 • no-profile-image

  www.agwestgeest.nl

  We hebben Jan Peter genoeg gesteund. Normen en waarden, hoeveel keer hebben we dat gehoord? We zijn juist veel harder achteruit geboerd! We hebben zelfs de schaamte afgelegd! Schaamteloos, zoals Wouter Bos met belastinggeld de waardeloze managers hielp hun failliete bank overeind te houden, zonder eisen over bonussen en terugbetalen. De banken maken weer winst, op de beurs wel te verstaan, met ons belasting geld! en dan net of het de gewoonste zaak van de wereld is....we moeten wel 30 miljard extra bezuiniggen!!! Waar was onze leider??? Wat heeft hij eraan gedaan??? Wat is er verbeterd in Nederland???,na vier kabinetten Balkeneinde????
  Jan Peter OPZOUTEN!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Als jp niet vrijwillig oprot gaat mijn stem naar een andere partij.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.