Redactieblog

427 x bekeken 4 reacties

Kali-meststoffen moeilijk verkrijgbaar

Leveranciers van kali-meststoffen kunnen op dit moment niet aan de vraag voldoen.

Dat bevestigt Jaap Brink van K+S Kali Benelux. Bij veel kunstmestleveranciers kunnen op dit moment geen kali-meststoffen geleverd worden.

De beperkte beschikbaarheid is het gevolg van een samenloop van omstandigheden. "Vorig jaar was kali duur, waardoor veel boeren de kali-bemesting achterwege hebben gelaten. Dit jaar willen veel boeren de bemestingsachterstand inhalen. Dit resulteert in een toename van de vraag naar kali”, aldus Brink.

Daarnaast verloopt heeft het winterweer van de afgelopen maanden gezorgd voor een vertraging van de aflevering van de meststof. “Door de vorst konden schepen niet op tijd op de plaats van bestemming komen en werd ook het vrachtverkeer vertraagd. Een ongeval met een trein in Italië vertraagde het logistieke proces eveneens.” De productie in de mijnen gaat gewoon door.

K+S probeert de achterstand zo snel mogelijk in te halen. “We weten dat het nu het seizoen is om kali te strooien. We verwachten dat we in april weer op peil zijn”, aldus Brink.

De beperkte beschikbaarheid speelt wereldwijd. De voorraad kali die Noord-Amerikaanse kunstmestproducenten aanhouden is in een maand tijd 20 procent gedaald naar 2 miljoen ton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Ja, en fosfaat en stikstof. Daarna even Apeldoorn bellen?

 • no-profile-image

  huub

  Er zit genoeg Kali in rundveemest..

 • no-profile-image

  mestgoedgebruiken

  ga dan toch lekker drijfmest gebruiken
  kost niks en geeft goede resultaten

 • no-profile-image

  boerke

  Ja , die van K&S zijn ons mooi aan het verneuken om hun verliezen van vorig jaar goed te maken. Allerlei smoesjes om schaarste te doen voorkomen, ja dan heb je vanzelf een goeie prijs. Dit verhaal doen ze bij benzine al jaren, dan hebben ze problemen bij de raffinaderij of er is een kraan in een pijpleiding dicht zomaar, alle smoesjes op een rijtje om hoge prijzen te kunnen hanteren, het lijken wel pubers die te laat op school komen!!! Wij boeren betalen nu wel dit grapje!

Of registreer je om te kunnen reageren.