Redactieblog

2272 x bekeken 1 reactie

Grote verschillen ideale pootafstand TBM-pootgoed

Praktijkonderzoek voor Plant en Omgeving (PPO) van de Wageningen UR komt met een nieuw advies voor de plantafstand voor de teelt van TBM-pootgoed.

Het nieuwe advies geldt op basis van een gewenste oogst van 500.000 poters per hectare. Om dit te behalen heeft PPO onderzoek gedaan naar het aantal ogen per poter, het percentage ogen dat kiemt, het aantal stengels per knol en het aantal nieuwe poters dat per stengel groeit. Dit leidt ertoe dat de optimale pootafstand voor zetmeelrassen varieert van 17 centimeter voor Signum tot 27 centimeter voor Energie. Voor Seresta en Avarna geldt een ideale pootafstand van 26 centimeter. Aveka is het efficiënts bij een afstand van 22 centimeter, Festien bij 19 centimeter.

De optimale pootafstand is van belang voor de kostprijs van de eigen vermeerdering van het pootgoed. Om de kostprijs zo laag mogelijk te houden is het van belang de poters zo ruim mogelijk te planten zodat er zoveel mogelijk nieuwe aardappelen uit een poter kunnen groeien. Aan de andere kant moeten de kosten voor landhuur, bemesting en gewasbescherming beperkt blijven, waardoor de poters dichter bij elkaar gepoot moeten worden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Ik twijfel niet aan de berekeningen van PPO. Ik heb alleen ervaring met Technituber (r) miniknollen van 10 mm vierkants maat. Deze geven bij goede bemesting en goede irrigatie een normaal aantal knollen over eenkomend met de ras eigenschappen. Geeft een ras, bv Agria, normaal (35 - 55 mm) 8 knollen per plant dan geven deze miniknollen ook 8 knollen en voor bv Saturna geldt tussen 15 en 20 pootbare knollen. We kunnen rustig aannemen dat een knolletje van deze grootte echt niet meer dan 1 á 2 primaire stengels leveren. Na bovenkomen van deze stengels ontstaan zijstengels na aanaarden en deze geven ook stolonen en knollen. Het aantal knollen is kennelijk erfelijk vastgelegd en kan door optimale behandeling worden geactiveerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.