Redactieblog

211 x bekeken 1 reactie

Efsa: risico insleep Afrikaanse varkenspest is matig

Het risico dat Afrikaanse varkenspest zich vanuit de landen ten oosten van Europa naar de Europese Unie verspreidt is matig.

Dat concludeert de Europese voedsel- en warenautoriteit EFSA. De kans dat het virus zich binnen de besmette regio’s in Rusland en in de landen bij de Kaukasus verder verspreidt is groot. Dat komt vooral doordat er slechts beperkte bestrijdingsmaatregelen worden genomen.

De Efsa heeft een risico-studie uitgevoerd. Het grootste gevaar voor insleep van de ziekte naar de Europese varkenshouderij is de illegale import van swill en voedselafval. Handel van levende varkens tussen de regio’s is verboden. Ook import via wilde zwijnen is vrijwel niet mogelijk, omdat er geen populaties wilde zwijnen zijn die in beide regio’s komen.

Afrikaanse varkenspest komt nu voor in Rusland en in de landen bij de Kaukasus. In 2007 werd het virus voor het eerst aangetroffen in Georgië, waarna het virus zich verder heeft verspreid.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Ik hoop dat de virussen zich aan lands grenzen houden en niet illigaal binnen komen. Misshien zijn er geen wilde varkens populaties die heen en weer gaan, maar dat zijn zaken waar ik in die landen mijn hand niet voor in het vuur durf steken. Ook in EU houden wilde dieren zich niet an landgrenzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.