Redactieblogger

1089 x bekeken

Een acht voor Opa

Derk-Jan Hoekman had een 8 voor zijn spreekbeurt. Da's op zich niks bijzonders, ware het niet dat zijn spreekbeurt over Opa ging.

Opa, al jarenlang in de Boerderij, verkrijgbaar als stripboek en trekkerpop, heeft het nu ook tot PowerPoint-presentatie geschopt. Uiteraard heb ik de 10-jarige Derk-Jan hartelijk gefeliciteerd met zijn mooie cijfer, maar bij het nalezen van zijn presentatie bleek dat de bronnen die hij gebruikte hem niet geheel juiste informatie verschaft hebben.
Ach ja, op Wikipedia kan iedereen meewerken aan de berichten, en dan klopt er wel eens iets niet.

Zo is er het hardnekkige misverstand dat Opa nooit meer in De Gouden Leeuw komt. Toegegeven: de afgelopen 6 jaar is hij er welgeteld slechts 2 keer geweest, maar dat is niet hetzelfde als nooit. En Derk- Jan noemde nog drie dingen in zijn spreekbeurt die een kleine nuancering behoeven.

1. "Dokter en Opa gaan altijd samen op wintersport en op zomervakantie."

Henk Groeneveld liet Opa en de dokter elk jaar op wintersport gaan bij de gezusters Schneesicht. Van veel van zijn figuren heb ik een nieuwe versie gemaakt, maar ik heb met hem afgesproken dat ik de gezusters Schneesicht met rust laat. Geen wintersport voor Opa dus. Althans, niet bij de gezusters Schneesicht.

2. "Hij praat veel met andere boeren: Meulenbelt en Van Beusekom."

Dat Opa regelmatig over een hek hangt met Van Beusekom zal niemand ontgaan zijn. Maar Meulenbelt, daar praat Opa zelden mee. Voor zover ik weet is dat slechts in één aflevering gebeurd, en dan nog telefonisch. Meulenbelt komt wel regelmatig ter sprake in de gesprekken van Opa en Van Beusekom, want vaak heeft hij net een nieuwe trekker gekocht, of is zijn stal net weer ietsje groter dan die van Opa. Meulenbelt is zeker niet Opa's beste vriend.

3. "Twee zwarte mannetjes vallen Opa vaak lastig. Ze zijn van de AID."

Ach, die arme zwarte kereltjes, die doen ook maar gewoon hun werk. En ze zijn niet specifiek van de AID maar gewoon van de overheid in het algemeen. Maar Opa heeft inderdaad vaak last van ze. Zoals deze week in Boerderij wanneer hij wederom denkt het eerste kievitsei te hebben gevonden. En dan nu nog een extra weetje: de zwarte mannetjes zijn ooit begonnen als de heren Broeikas en Ozon in het stripje "De Morinel" dat ik maakte voor het blad "Ons Platteland" van de CBTB.
Toen ik Opa overnam kwamen de zwarte kereltjes met me mee.

En dan is er neef Herman

Nu we toch bezig zijn met rectificaties: op Wikipedia staat dat neef Herman niet meer in Opa voorkomt. Nou, u heeft allemaal kunnen zien dat neef Herman een paar weken geleden weer van de partij was. Opa ging bij hem op bezoek om te achterhalen wat nou de grote trend voor 2010 zou worden. Dus eigenlijk is het niet zo raar dat Wikipedia er soms naast zit. Informatie is voortdurend aan verandering onderhevig, en de vrijwilligers van Wikipedia kunnen al die veranderingen in de wereld van Opa nu eenmaal niet bijbenen. Opa zelf heeft er al moeite genoeg mee.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.