Redactieblog

Daling grondprijs in Groningen

De grondmarkt in Groningen staat onder druk. "Hoewel er nog geen onderbouwing van cijfers is, merken we dat de markt onder druk staat. De grondprijs lijkt te gaan dalen", zegt makelaar Jos Hofsteenge van LTO Vastgoed uit Drachten.

In de eerste helft van 2009 stegen de grondprijzen in Groningen, maar in de tweede helft van het jaar stabiliseerden de prijzen. "We merken dat er nauwelijks vraag is naar losse percelen grond. De biedingen die worden gedaan zijn laag", aldus Hofsteenge. De makelaar merkt dat nieuwe partijen die als aanbieder op de grondmarkt komen, hier ook al rekening mee houden en sneller geneigd zijn te zakken met de prijs. Partijen die percelen al langer te koop hebben staan zijn minder geneigd te zakken in prijs.

Het is op dit moment lastig om een gemiddeld prijsniveau per regio aan te geven. "We zien dat dit lokaal sterk verschilt. Eigenlijk wordt de grondprijs vooral bepaald door de plannen van je buurman en je eigen plannen", legt de makelaar uit. Gemiddeld genomen liggen de grondprijzen in het Hogeland, bij Uithuizen en Roodeschool het hoogst: het prijsniveau ligt hier tussen 50.000 en 60.000 euro per hectare. In het weidegebied rond Sneek en Grootegast is de grondprijs het laagst. Hier ligt het prijsniveau tussen de 25.000 en 40.000 euro per hectare.
De handel in complete bedrijven staat in Groningen op een laag pitje. "De markt loopt stroef. Er zijn weinig kopers op de markt. Belangstellenden zijn hoofdzakelijk ondernemers die elders uit het land komen en daar uitgekocht zijn. In Groningen zelf speelt dit niet zo. Er worden niet veel bedrijven uitgekocht voor natuuraanleg of andere doeleinden."

Het aanbod van complete bedrijven neemt wel toe. "Er zijn gevallen bekend waarbij bedrijven noodgedwongen verkocht moeten worden omdat de ondernemer het financieel niet rond krijgt. Daarnaast komen ook steeds meer ondernemers zonder opvolger op de markt. Die besluiten het bedrijf nu te gaan verkopen, nu het melkquotum en de grond nog een goede waarde heeft", legt Hofsteenge uit.

Banken blijken in het Noorden ook terughoudender te zijn bij het financieren van aankoop van gronden. "Er zijn gevallen waarbij de verkoop niet doorging omdat de bank niet meeging", aldus de makelaar. Het verschil in activiteit tussen melkveehouders en akkerbouwers op de grondmarkt lijkt voorbij. "De sectoren hebben dezelfde portemonnee. De tijd dat melkveehouders alle beschikbare akkerbouwgrond opkochten, lijkt voorlopig voorbij."

Of registreer je om te kunnen reageren.