Redactieblog

1 reactie

DCA koppelt weer aan marktprijsontwikkeling

Dienstencentrum Agrarische Markt (DCA) komt met marktprognoses op basis van de weersverwachting. DCA werkt hiermee samen met Meteoconsult uit Wageningen.

"Wij hebben van afgelopen jaren heel veel cijfers van marktontwikkelingen, terwijl Meteoconsult ontzettend veel weerdata heeft van de afgelopen jaren. Deze informatie gaan we koppelen, waardoor we een betere marktprognose kunnen geven", legt directeur Kees Maas van DCA uit.

Als voorbeeld geeft hij de huidige situatie. "We zitten op dit moment midden in het zaai- en pootseizoen. De weersverwachting voor de komende weken is wisselvallig, waardoor we een laat voorjaar tegemoet gaan. Dit heeft invloed op de prijsvorming. Je ziet dat de prijzen op de termijnmarkt voor de nieuwe oogst ook stijgen op de termijnmarkt in Frankfurt. Ook als er in het najaar bijvoorbeeld twee maanden droog weer is, kunnen we terugkijken naar een jaar waarin dat ook was om te kijken hoe de markt zich toen ontwikkelde. We kijken of we hierin trends kunnen ontdekken", legt Maas uit.

Naast de combinatie van marktprognoses in combinatie met de weersvoorspelling voor de lange termijn biedt DCA Weer de weersverwachting en radarbeelden op basis van postcode van het bedrijf. Naast de standaard weersinformatie zoals regen, zon en wind wordt ook specifieke teeltinformatie gegeven zoals bladnat en drift.

DCA Weer en Meteoconsult koppelen de weersvoorspelling aan berekeningen over groei, gewasbeschermingsmiddelen en bemesting. "We willen de agrarisch ondernemer hiermee ondersteunen bij het maken van keuzes in de teelt. Daarnaast willen we de ondernemer een voorsprong geven in het risicomanagement op het bedrijf", aldus Maas.

Hiervoor biedt het bedrijf ook weerderivaten aan. Hiermee kan een ondernemer tot twintig dagen van tevoren een soort weersverzekering afsluiten voor een bepaald weertype in een bepaald gewas. Deze verzekering komt niet in aanmerking voor de subsidie voor weerschadeverzekering die het ministerie van landbouw geeft.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gedupeerde

    LAAT U AUB NIET TILLEN

Of registreer je om te kunnen reageren.