316 x bekeken 1 reactie

Twijfels over handhaving houdverbod

De Tweede Kamer lijkt te kunnen instemmen met het initiatiefswetsvoorstel voor de verhoging van de strafmaat voor dierenmishandeling.

Wel zijn er vraagtekens bij het plan een houdverbod in te voeren en de handhaafbaarheid. Dat bleek vanmiddag tijdens het eerste deel van een debat over het voorstel van Kamerleden Harm Evert Waalkens (PvdA) en Henk Jan Ormel (CDA). Zij willen dat er op mishandeling van dieren een maximale gevangenisstraf van drie jaar komt te staan. Bovendien moet de rechter bij een voorwaardelijke straf een houdverbod van maximaal tien jaar als voorwaarde kunnen stellen.

Verschillende fracties noemden strengere straffen een stap vooruit. Wel vindt de Partij voor de Dieren dat het houdverbod als zelfstandige straf moet kunnen worden opgelegd, het liefst ook levenslang. Daarnaast wezen veel partijen erop dat hogere straffen het probleem van dierenmishandeling niet per se hoeven te verminderen; daarvoor is vooral een betere handhaving noodzakelijk.

Het is nog onduidelijk wanneer het debat wordt voortgezet.

Lees ook: Kamer vindt voorgesteld houdverbod te slap

Eén reactie

  • no-profile-image

    r.veenstra

    Mooi is dat. En hoe zit het met het afsnijden van kelen van schapen,geiten en kalveren.Is dat ook strafbaar?! Of kan dat ook anders?

Of registreer je om te kunnen reageren.