3 reacties

'NMA geen belemmering voor producentenvereniging'

Boeren en tuinders kunnen zonder problemen producentenverenigingen oprichten om een vuist te maken tegen groothandel en retail.

Mededingingswetgeving hoeft daarbij geen enkele hindernis te vormen. Dat betoogden onderzoekers van Wageningen UR vandaag op de eerste dag van een hoorzitting in de Tweede Kamer over de prijsvorming in de voedselketen. Volgens hoogleraar Bernd van der Meulen en promovenda Maria Litjens staat Brussel sinds 1 januari vorig jaar toe dat agrarische producenten hun krachten bundelen.

"Europa biedt ruimte voor producentenorganisaties via de regels van de Gemeenschappelijke Marktordening", zegt Litjens. "In Nederland wordt daar echter maar beperkt gebruik van gemaakt. Dit gebeurt alleen in de groente- en fruitsector, terwijl het ook in de zuivel kan. Het is een goed instrument om tegenmacht te vormen."

Volgens de wetenschappers hebben Europese bepalingen in dit verband voorrang op de nationale mededingingsregelgeving (NMa), waardoor voorkomen wordt dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit een stokje steekt voor samenwerkingsplannen. Wel is een erkenning van de overheid nodig.

Later op de middag uitte directeur Willem Baljeu van Frugi Venta felle kritiek op een studie van de NMa en landbouweconomisch instituut LEI over de verdeling van de marges in de keten. Volgens Baljeu hebben de onderzoekers verzuimd grote kostenposten voor de tussenhandel als logistiek en verpakking mee te nemen. Daardoor lijkt het alsof in dit deel van de keten meer geld wordt verdiend dan in werkelijkheid het geval is.

LEI-onderzoeker Frank Bunte gaf die ommissie toe. "Er is misschien iets misgegaan met de vraagstelling aan bedrijven", zei hij. De retailsector heeft juist dankbaar gebruik gemaakt van van het onderzoek door te stellen dat het niet de supermarkten zijn met de grootste marktmacht, maar de tussenhandelaren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Wie is nu de tussenhandel ? ,dat is blijkbaar een grijs gebied.Het blijft een onduidelijk verhaal ,zo gauw er een fusie is ,zitten de .retailers in Brussel weer op het vinkentouw bij der NMA.Dan mag het weer niet.De retailers hebben de meeste macht in Brussel ,maar ze wijzen naar de tussenhandel

 • no-profile-image

  Han

  Gert ik denk dar fusie inderdaad niet mag. Als boeren samen gaan werken en een nieuwe co-op opzetten om zo het heft in handen te nemen zal de NMa weinig macht hebben om dat te verbieden. We leven in een Europa waar vrijheid van organiseren is, its het niet staats ondermijnend is (vrij vertaalt). Boeren co-op zonder politiek oogmerk is niet staats gevaarlijk. De andere aanbieders blijven bestaan, alleen de boeren leveren uitsluitend via hun eigen nieuwe kanaal.

 • no-profile-image

  samen

  In de varkenshouderij is producentenvereniging UniFar actief. Het schijn dat NMA hun streng in de gaten houdt....

Of registreer je om te kunnen reageren.