Redactieblog

Miltvuur bij Zweeds rundvee

Bij een rundveebedrijf in het zuiden van Zweden is miltvuur aangetroffen. Het is voor het eerst in 27 jaar dat de antrax-bacterie in het land is vastgesteld.

De bacterie is aangetroffen bij een rundveebedrijf met negentig dieren. De dieren werden in een potstalgehouden. Binnen tien dagen gingen zeven dieren dood, zonder typische klinische verschijnselen. De dieren hadden wel koorts. Na onderzoek bleek dat de dieren wel inwendige bloedingen hadden. Rondom het bedrijf werd geen antrax gevonden, met uitzondering van de plaats waar de kadavers werden neergelegd voordat ze opgehaald werden.

De oorzaak van de besmetting is naar verwachting het ruwvoer. Dit werd gewonnen in een gebied waar vorig jaar overstromingen waren, gevolgd door een lange periode van droogte. Vermoedelijk is de bacterie toen in het voer terecht gekomen. Bij onderzoek van het voer werd echter geen miltvuur gevonden. Rond 1900 werden karkassen van dieren die door miltvuur dood waren gegaan in de rivier gegooid. "Dit blijkt nu nog steeds een risico te zijn", aldus deskundigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.