Redactieblog

4 reacties

Mestloket bespaart miljoenen

Het nieuwe exportsysteem voor dierlijke mest bespaart de sector en de overheid in vier jaar tijd zeven miljoen euro.

Dat zeggen Ger van der Lee van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en Hans Verkerk van meststoffendistributie- en loonwerkorganisatie Cumela Nederland.

De overheid en de sector werken gezamenlijk aan een nieuw meldingssysteem voor export van dierlijke mest. Het nieuwe systeem, dat waarschijnlijk in de zomer gaat draaien, heeft een centraal loket waar alle registratie van de mestexporten geregeld wordt. Tot nu toe moet de export zowel bij Dienst Regelingen als bij de VWA gemeld worden. Veel gegevens moeten hierdoor dubbel worden ingevoerd, waarna alles handmatig wordt gecontroleerd. ”In het nieuwe systeem wordt alles centraal verzameld en computermatig gecontroleerd”, aldus projectleider Van der Lee.

De winst van het nieuwe systeem wordt voor driekwart bij de overheid behaald, een kwart is het voordeel voor de sector. Mestexporteurs hoeven gegevens niet meer dubbel aan te melden en kunnen daardoor efficiënter werken. ”Daar komt bij dat de kosten van exportcertificaten zullen dalen, omdat de kosten hiervan lager worden”, aldus Verkerk.

Het nieuwe systeem wordt naar verwachting in juli in gebruik genomen. Buitenlandse overheden reageren positief op het systeem.
Mestexport is belangrijk voor de Nederlandse mestmarkt. In 2009 werd ruim 28.000 ton fosfaat uit dierlijke mest geëxporteerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  waar

  Zolang de mest nog maar in het dier of de mens geëxporteerd wordt is er niets aan de hand.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  ALLE registratie van de mesttransporten? Zal wel meevallen! De zwarte mest staat niet op papier.

 • no-profile-image

  Han

  Het nieuwe systeem moet de registratie en controle DUS vereenvoudigen en de kosten verlagen. Pracht idee!! Maar waar blijven de huidige mest export regestratie beambten??? Worden die ontslagen?? Zal niet mee vallen in Nederland. of gaan ze met export mee als specilisten mest import registratie?? Zit geen land op te wachten. Ik zie dan ook >geen kosten bsparing< wel half werkeloze beambten die hun tijd slijten met ontwikkelen van nieuwe bureaucratie.

 • no-profile-image

  a hamstra

  klinkt heel erg goed. zo zou het ook voor de produkten die naar biogasbedijven gaan moeten worden geregeld.
  zou naast veel geld, ook veel ellende besparen.

Of registreer je om te kunnen reageren.