Redactieblog

5 reacties

Mesthoop doodt Q-koorts

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, Coxiella burnetii, sterft snel af bij de compostering van mest.

Dat verwacht de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op basis van temperatuurmetingen in de mesthoop.

De temperatuur loopt binnen twee dagen op tot boven de 70 graden Celsius, waarna er vrijwel zeker geen levende Q-koorstbacteriën meer zijn. Bij deze temperatuur overleeft de bacterie niet. "De bacterie sterft bij een periode van veertig minuten bij 60 graden Celsius", aldus Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren tijdens een internationaal symposium over Q-koorts.

Uit metingen blijkt dat de temperatuur van de mest in de buitenste lagen van de mesthoop hoger worden dan in de kern. "Dat heeft vermoedelijk met de beschikbaarheid van zuurstof te maken, in combinatie met de bacterie-activiteit in het composteringsproces", legt Vellema uit.

In de praktijk zal dit betekenen dat het beste resultaten gerealiseerd kan worden door de mesthoop een aantal keren om te scheppen. Door de mesthoop af te dekken met een net in plaats van met een plastic zeil kan er meer zuurstof bij, wat het proces verbetert.
Het onderzoek naar de overleving van de bacterie in mest is nog niet afgerond. Bij het Centraal Veterinair Instituut (CVI) wordt de mest onderzocht op de aanwezigheid van levende bacterie in de mest.

Vellema is niet verbaasd over de bevindingen. "Bij onderzoek naar de afvoer van de mest bleek al dat er op de plaatsen waar de geitenmest is uitgereden geen grote problemen met Q-koorts zijn."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  De titel van dit artikel zet de lezer op het verkeerde been. De schrijfster van het artikel vermeldt niet de andere helft van het onderzoek. In de kern komt de temperatuur niet hoger dan 44 graden, zodat de bacterie hier niet door de temperatuur afsterft. Mogelijk kan de bacterie sterven door de inwerking van andere bacteriën en schimmels die zich in de mesthoop ontwikkelen. Dit moet nog onderzocht worden.

 • no-profile-image

  Jan

  Het was een verkennend onderzoek, waaruit geen definitieve conclusies mogen worden getrokken. Er zijn nog vele vragen en open einden, zoals:
  - zal het (meerdere malen) omzetten van de mesthoop bijdragen aan verspreiding van nog niet gedode bacteriën?
  - hoe vaak en op welke wijze moet je omzetten om volledige afbraak te bereiken?
  - de relatie-lijn tussen temperatuur en overlevingstijd van de Coxiella was bepaald in melk. Het is niet gecontroleerd of dezelfde relatie ook in mest geldt

 • no-profile-image

  Frank

  Beste Jan,
  Volgens mij haalt ze duidelijk aan dat je door de mesthoop meerdere malen om te zetten een beter resultaat kan behalen. Lijkt mij eenvrij duidelijk verhaal. Nog mooier is het om de mest een keer door een mestsprijder te laten gaan en het vervolgens nogeens op een hoop te doen. Super compostereing!

 • no-profile-image

  harmen

  Het was toch al lang duidelijk dat de mest geen probleem is? Anders hadden er ook veel besmettingen elders moeten zijn van al die afgevoerde Brabantse geitenmest. Geen boer wil Q-koortspatiënten op z'n geweten hebben, dus omzetten bij regenachtig, stil weer en de laatste Coxiella's worden ook nog gedood. En afdekken lijkt ook inderdaad weinig zin te hebben. Als de mest nat regent bevordert dat de broei alleen maar.

 • no-profile-image

  gaatze

  Waarom afdekken met een net? Dan kun je toch evengoed niet afdekken, wat voor zin heeft dat nu? gebruik je Gezonde Boeren Verstand (GBV)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.