Redactieblog

715 x bekeken 16 reacties

Meer dan honderd geiten dood na scannen

Bij het geitenbedrijf van Stef Smits zijn in de week van het scannen en ruimen van de drachtige geiten ruim 120 geiten doodgegaan.

Smits denkt dat de dieren zijn omgekomen door de stress die op het bedrijf is ontstaan door de maatregelen in verband met Q-koorts. De Gezondheidsdienst voor Dieren onderzoekt de doodsoorzaak van de dieren.

Bij Smits zijn woensdag in totaal 719 drachtige geiten geruimd. De geitenhouder had de ruiming aangevochten bij het College voor Beroep van het Bedrijfsleven. De rechter schortte de ruiming vorige week op, maar oordeelde maandag dat de dieren toch geruimd mochten worden.

De resultaten van de contra-expertise die Smits liet doen op de melkmonsters in laboratoria in Frankrijk en Duitsland zijn nog niet bekend. "Ik heb de uitslagen wel, maar ik weet de kapwaardes nog niet, waardoor ik niet weet of de melk besmet is of niet", aldus Smits.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marian

  ja, nu worden alle mensen die stagiair op dat bedrijf zijn geweest nergens meer aangenomen. Leuk zeg. Er zijn ook stagiares die de privacy van degene waar ze stage lopen weten te waarderen.

 • no-profile-image

  Boertje

  De verwachte uitslag van GD lijkt me duidelijk: 't Bloed of Clostridium perfringens een bacterie. Na stress vermenigvuldigen de bacterien zeer snel en veroorzaken bloedvergiftiging en de dieren zijn binnen een paar uur dood.

 • no-profile-image

  Yvonne

  Wat een anticlimax!!

 • no-profile-image

  catrien

  wel een suggestieve titel van mariska vermaas. Maar ja, je leest het dan wel weer.

 • no-profile-image

  Jacco

  Als je zulke uitspraken doet op een bedrijf waar je stage hebt mogen lopen zou het misschien niet meer dan normaal zijn je naam ook te vermelden. Anders is het gepaster niets te plaatsen.
  De ellende voor de geithouder is groot genoeg en niemand verdient het in zo'n situatie om zo'n trap na te krijgen van een stagiar.

 • no-profile-image

  john

  welke geiten zijn dan doodgegaan? De drachtige geiten die gescand zijn? Of de niet drachtige geiten die niet gedood worden. Wanneer zijn die geiten overleden? tussen scannen en doden?

 • no-profile-image

  Boerin

  Ik denk dat mensen niet zomaar moeten roepen hoe het er op zo'n bedrijf aan toe gaat of er uit ziet. Zijn een beetje loze uitspraken naar mijn idee en ik vraag me af hoeveel deze mensen werkelijk van het getroffen bedrijf weten.
  Sectie is inderdaad erg belangrijk. Dan zal er wel goede duidelijkheid komen over wat nou precies de oorzaak is

 • no-profile-image

  stagiair

  Nee, boerin, het is geen onzin. Ik heb stage gelopen op het betreffende bedrijf en het is werkelijk een ellende daar. Dat daar dieren dood neervallen snap ik wel. Er worden in NL jaarlijks duizenden geiten en schapen gescand, gelukkig vallen die niet allemaal dood neer. Er zit meer achter en dat is op dit bedrijf wel duidelijk.

 • no-profile-image

  geruimde geiten boer

  een bekend verhaal, ook bij ons zijn geiten door stress droog gaan staan, dood/ziek. Na het scannen en ruimen, wanneer je zoals bij ons met 30 man als clown verkleed in die maanmannetjes pakjes rond gaat lopen in de stal is er geen sectie nodig om vast te stellen waar door dit gebeurd is STRESS EN NOG EENS STRESS.

 • no-profile-image

  raymond

  ik zou niet graag geit willen zijn op dat bedrijf,er lagen al diverse dode dieren VOORDAT ze de eerste dag gingen scannen, slechte verzorging,hygiene, en dergelijke ,ik denk dat ze vantevoren al aardig stress hadden....!!!!

 • no-profile-image

  dorus

  hoe heet die persoon die daar het kwaligeitcertificaat afgeeft ?

 • no-profile-image

  jeroen

  sectie laten doen

 • no-profile-image

  erik

  ja sectie doen. 1 geit zou kunnen . 120 dan denk ik. Op welke manier zijn deze dieren gestorven? Dit is dan een heel belangrijke vraag. Van scannen ga je niet dood. En een zodanige stress dat ze daarvan doodgaan krijgen ze ook niet. Al die andere bedrijven hadden ook geen doden tijdens of na het scannen. Dus tussen het vertrek van de scanner en het doden zat misschien 50 uur. Er mag geen vreemde op het terrein. Dus stress kan er niet bijkomen. Alleen de eigenaar kan weten wat er bebeurd is. Sectie verrichten is dus heel belangrijk., buurtonderzoek, enz enz enz enz. Toch een bijzondere locatie.

 • no-profile-image

  sceptisch

  veehouders in Nederland laat u toch niet langer voor de gek houden, na het drachtig controleren van onze koeien vonden wij toch steeds koeien die leeg waren, vervolgens lieten wij tankmelk onderzoek doen, resultaat positief, vervolgens zelf en gezin bloed laten prikken met als resultaat antistoffen in het bloed tegen Q-koorts, gealarmeerd door dit alles overleg met dierenarts die hier nogal koeltjes op reageerde dat hij zelf al tien dagen een antibiotica kuur volgde om dat hij de actiefe variant onder de leden had.Wij vroegen hem dan ook wat het stappenplan voor ons bedrijf was waarop hij zei dat bijna alle bedrijven in DK bij bemonstering van de tankmelk positief zijn. Al onze stierkalveren gaan bij een leeftijd van 14dgen oud voor export weg naar Nederland dus hebben wij hier de instantie gebeld die vergelijkbaar is met de GD, hun advies niets doen.

 • no-profile-image

  buurman

  Alle geiten van stefke hebben ook CAE, en met de gezondheid op dit vuil bedrijf scoor je ook niet hoog, beschimmeld voer doet ook geen goed, net zoals de aandacht die ze de laatste weken gehad zullen hebben van zijn buitenlands personeel.

 • no-profile-image

  marian

  nou, nou dat klinkt toch allemaal niet zo best. Hier is nader onderzoek op zijn plaats met betrekking tot de gezondheidstoestand van de geiten. Dit lijkt een "vies" boertje te zijn. Maar ja soms maken deze de lekkerste kaas.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.