Redactieblog

3 reacties

Kosten bepalend voor vaccinatie

Economische redenen spelen een belangrijke rol bij de afweging om te vaccineren tegen blauwtong.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) onder 1.775 vee- en hobbydierhouders. "Het verbaast ons niet dat de kosten van vaccinatie een belangrijke rol spelen", zegt epidemioloog Armin Elbers van het CVI. "Maar je hoopt toch dat het grotere goed, het onder controle krijgen van de ziekte, ook een rol speelt. Dat blijkt duidelijk minder het geval."

Of dit een risico is bij toekomstige dierziektebestrijding is moeilijk te zeggen. "Er zijn twee type dierziekten. Voor belangrijke veeziekten zijn bestrijdingsprogramma’s opgesteld door de overheid, voor overige ziekten bepaalt de sector zelf hoe de ziekte wordt aangepakt. Voor deze laatste categorie is het goed te weten dat de economische overweging een zeer belangrijke rol speelt bij de keuze om te vaccineren. Als je denkt dat veehouders toch wel vaccineren kom je bedrogen uit. Het is in de communicatie dus nóg belangrijker om veehouders te overtuigen van het nut van vaccinatie."

Uit het onderzoek blijkt dat veehouders die zelf problemen met de blauwtong hebben gehad 2 tot 3 keer meer geneigd zijn te vaccineren dan bedrijven zonder problemen. De belangstelling voor vaccinatie is gedaald naar 50 procent in 2009. Als deze trend doorzet zal dit jaar 30 tot 40 procent vaccineren. "Veel veehouders hebben wellicht het gevoel dat we van blauwtong af zijn, maar je moet een aantal jaren achter elkaar vaccineren om ervan af te komen. De ziekte kan nu heel hard terug komen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  Ze geven alle melkveehouders een kadootje t.w.v. 0,2 cent per liter quotum. Met dit geld hadden ze beter rechtstreeks de vaccinatie kosten kunnen betalen. Was beter voor de diergezondheid geweest en dan had je ook niet de discussie van wie gaat vaccineren en wie niet.

 • no-profile-image

  VEEHOUDER

  BESTE MENSEN DENK DAT HET VELE MALEN BELANGRIJKER IS OM TE BLIJVEN VACINEREN TEGEN IBR EN BVD ALS DAT BLAUWTONG GEBEUREN.

  WIJ ZIJN AL VELEN JAREN VRIJ VAN ALLES VOEREN GEEN VEE AAN EN KRIJGEN HET ALLEBIJ IK HECHT ER GEEN WAARDEN MEER AAN ENT AUB TEGEN IBR EN BVD VROEG OF LAAT KRIJG JE ER MEE TE MAKEN

  GR VEEHOUDER

 • no-profile-image

  gj

  Als schapenhouder ga ik dus wel vaccineren. En ben ook van mening dat bij schapenhouders/ veehouders die niet vaccineren en waarbij toch blauwtong ontstaat dat er fors bekeurd moet worden. Wegens nalatigheid en dierenmishandeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.