219 x bekeken 1 reactie

Kamer wil duidelijkheid testen Q-koorts

De Tweede Kamer wil dat er snel duidelijkheid komt over de effectiviteit en betrouwbaarheid van de testmethoden voor Q-koorts.

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) moet daarom tekst en uitleg komen geven, vinden nagenoeg alle fracties.

Dat bleek vandaag tijdens een vergadering van de landbouwcommissie van het parlement. Vrijdag besloot het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) de ruiming van een geitenbedrijf tegen te houden, omdat de genomen tankmelkmonsters geen eenduidig beeld lieten zien.

Nieuw onderzoek van het CVI bracht wel de nodige duidelijkheid. Alle tien genomen monsters gaven een positieve uitslag. Voor de rechter was dat maandag aanleiding het ministerie van landbouw alsnog toestemming te geven tot ruiming over te gaan. De Kamer wil nu van het CVI weten hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan en of de onderzoeksmethoden wel adequaat zijn.

Ook werd gisteren besloten begin maart een rondetafelgesprek te houden met maatschappelijke organisaties over de toekomst van door Q-koorts getroffen en geruimde bedrijven. Landbouwminister Gerda Verburg zegde eerder toe voor 1 maart te komen met scenario’s voor de sector.

Eén reactie

  • no-profile-image

    dierenvriend

    Waarom kunnen de geitenhouders niet het HYGIENEPROTOCOL geiten en schapenhouderijen zonder publieke funktie volgen ????

Of registreer je om te kunnen reageren.