Redactieblog

3 reacties

Is coöperatie middel of doel? (8)

Leden willen geen aansprakelijkheid meer in de coöperatie. Het vermogen in de dode hand is in feite een vervanging van die aansprakelijkheid.

Hoe groter de coöperatie, hoe groter dit vermogen moet zijn.

Daar komt een tegenstrijdigheid. De leden zijn de eigenaar van de coöperatie. Het vermogen in de dode hand is gevormd door deze leden. Het is dus hun geld. Ze kunnen er echter geen enkele recht op laten gelden. Als ze stoppen met het bedrijf is al dat geld weg, foetsie, verdwenen. Anderen maken er goede sier mee.

Dat zijn dan de directeuren en besturen. Die hoeven jaarlijks geen dividend uit te keren. Ze hebben niet de hete adem van de aandeelhouders in de nek. Een stukje van het rendement keren ze uit als nabetaling, de rest wordt toegevoegd aan het eigen vermogen. Zo wordt het vermogen in de dode hand steeds groter.

Fout. Het versluiert de resultaten. Als er een marktconforme prijs wordt uitbetaald of berekend moet een particuliere onderneming nog dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Coöperaties met vermogen in de dode hand hoeven dat niet. Dat maakt luie directeuren.

Bovendien, boeren willen de coöperatie best wel financieren. Kijk maar naar Delta Milk. Grote belangstelling, terwijl wel mee moet worden gefinancierd. Daarom moet bij coöperaties de volledige winst op naam van de leden komen.

Daarnaast een pleidooi om dat ook te doen met het vermogen van de coöperaties. Forfarmers doet het al. Het kan ook. Dr. G.J.H. van der Sangen draagt daar in zijn publicaties voortreffelijke oplossingen voor aan.

Doen dus.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Landmand

  Als je een melkveebedrijf koopt wordt je lid i.p.v de vorige eigenaar en dus mede eigenaar van de cooperatie. je hoeft niet te betalen om lid te worden. en je geeft dit weer door als je je bedrijf verkoopt.
  Als je qwotum verkoopt verkoop je ook je andel in het leden kapitaal. (je krijgt alleen niks voor)

 • no-profile-image

  Gerrits

  ForFarmers is een goed voorbeeld, we zien zelf op een doorsnee bedrijf jaarlijks 30.000 euro bijgeschreven worden op verkoopbare certificaten. Overal wordt op deze site geschreven dat boeren eens zakelijk moeten worden. Start dan bij de eigen coöperaties. Maak met Agrifirm en Cehave niet weer de zelfde kapitale fout, vermogen op naam en anders maar geen fusie toch ?

 • no-profile-image

  Rik

  Wij zijn als boeren veel te gemakkelijk. We klagen over lage melkprijzen, maar laten miljoenen in onze coöperaties zitten. Dat is onzakelijk. Zien we dan als boeren echt niet verder dan onze eigen keukentafel? We lopen steeds weer in dezelfde fuik. Eerst met FrieslandCampina en nu met Agrfirm/Cehave. Kennelijk hebben we slechte bestuurders, die onze belangen niet goed behartigen. Of ze zitten zo aan het pluche gebakken dat ze klakkeloos de directies volgen. Want wat is er voor hen gemakkelijker dan een groot kapitaal in de dode hand? Ze kunnen doen wat ze willen en hebben nooit te maken met vervelnde aandeelhouders, die dividend willen zien. We maken ze dus zelf lui.

Of registreer je om te kunnen reageren.