Redactieblog

5 reacties

Is coöperatie middel of doel? (7)

Veel boeren zien de coöperatie nog steeds als een verlengstuk van hun bedrijf. Niet op emotionele gronden. Dat was vroeger. Nu is het zuiver zakelijk.

Dat betekent dat twee zaken belangrijk zijn: ten eerste de prijs die men beurt ( bijvoorbeeld zuivel en aardappelen) of betaalt (veevoer en kunstmest). Ten tweede de financiering.

Punt één is niet zo moeilijk. De prijs moet een positieve invloed hebben op het inkomen. Dit in vergelijking met de collega's in het particuliere kamp. Niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange. Daar wil de toekomstige boer, de blijver, best in investeren. Dat kan echter niet.

Nu blijft nog teveel vermogen in de dode hand. Een deel van de winst wordt teruggegeven aan de leden, de rest toegevoegd aan het eigen vermogen. Daar ziet het lid dus niets van terug. Dat komt in mindering op zijn nabetaling of prestatietoeslag.

Onbevredigend. Het zoethoudertje dat het lid rendement krijgt via de prijs van zijn product is achterhaald. Beter is daarom het dode vermogen van de leden op naam te stellen. Zoals bijvoorbeeld Forfarmers op het ogenblik doet. Ik voel mij als trouw lid daardoor veel meer betrokken bij de coöperatie. Straks, als ik een keer stop, heb ik een mooie aanvulling op mijn oudedagsvoorziening.

Agrifirm en Cehave doen dit niet. Die gaan door op de ouderwetse manier. Jammer. Dat is ook het geval met FrieslandCampina. Bij Friesland Foods hadden we aandelen. Daar heb ik uitstekend mee geboerd. Dat is voorbij. De conservatieve smaak van Campina overheerst in deze fusie. Friesland Foods heeft de strijd verloren.

Nogmaals, jammer, heel erg jammer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gert

  Wageninger uit Wageningen moet bijgeschoold worden. Investeren heeft niets te maken met het feit of er vermogen in de dode hand is of dat het een coöperatie op aandelen is. Alle beursgenoteerde ondernemingen investeren minstens zoveel als onze coöperaties. Het gaat mij er om dat de eigenaren nooit iets terugzien van hetgeen ze in hun coöperaties hebben geïnvesteerd. Dat kan bij verhandelbare aandelen wel. We hadden ervaring bij Friesland Foods. Dat functioneerde prima. Door de overname door het consevatieve Campina zijn wij weer terug bij af. Dus Wageninger, eerst even nadenken voordat je onzin schrijft.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Friesland Campina blijft werken met vermogen in de dode hand... Erg jammer. Daarom is het ook geen wonder dat er hier in de buurt per 1 januari mondjesmaat melkveehouders overstappen van Friesland Campina naar een andere afnemer...

 • no-profile-image

  Landmand

  Als de stoppers geld uit de cooperatie trekt moeten de blijvers en starters dit aan vullen. De stoppers krijgen al belachelijk veel voor het melkqqwotum en de grond willen ze de starters nog meer uit knijpen.

 • no-profile-image

  wageninger

  De reserves die cooperatie opbouwen worden gebruikt om investeringen en overnames te doen die, als het goed is, bijdragen aan de kracht van de cooperatie. Als een bedrijf als FrieslandCampina niet groeit gaat het dus achteruit omdat de concurrentie blijft groeien. Een cooperatie moet het ingehouden geld investeren in activiteiten die op de lange termijn de cooperatie en dus de leden sterker maken. Hierdoor kan het bedrijf blijven concurreren en de leden een goede prijs blijven betalen.

 • no-profile-image

  Gert

  Vergaderboer heeft een punt. Boeren zijn eigenaar van FrieslandCampina en Agrifirm/Cehave. Rijke coöperaties. Ze zien er echter niets van terug. Ondenkbaar in de financiële wereld, dat eigenaren hun bezit gewoon niet te gelde kunnen maken. Als wij Rabo, Interpolis en noem maar op op aandelen hadden gezet en in eigendom hadden gehouden, dan waren de leden - dus de boeren - nu vele miljoenen rijker geweest. Conclusie: we zijn als boeren onzakelijk en kijken niet verder dan ons eigen erf. Dat we daarbuiten miljoenen laten liggen realiseren we ons niet eens. Beetje dom, zou Maxima zeggen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.