Redactieblog

1 reactie

Individueel testen bokken op Q-koorts is lastig

Het individueel testen van bokken en rammen op Q-koorts is niet eenvoudig.

Dat zegt Fred van Zijderveld van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR. Bij niet-gevaccineerde dieren is Q-koorts op basis van antistoffen vast te stellen in het bloed. Bij gevaccineerde dieren zal het sperma getest moeten worden.

In sperma is Coxiella burnetii wel vast te stellen. "Maar ook hier geldt dat na een negatieve uitslag nog niet met zekerheid gezegd kan worden dat een bok besmet is met Q-koorts. Er moet meermaals getest worden waarbij geldt dat hoe vaker het dier negatief test, hoe meer zekerheid het testresultaat geeft", aldus Van Zijderveld.

Bokken worden doorgaans alleen ingezet voor natuurlijke dekking. Hierdoor zijn ze niet gewend dat sperma gevangen wordt. Naar de rol van besmette bokken in de verspreiding van Q-koorts wordt nog onderzoek gedaan. "Zo is nog niet bekend of besmette bokken gevaccineerde geiten kunnen infecteren", legt Van Zijderveld uit. Hij verwacht dat veel geitenhouders het zekere voor het onzekere zullen nemen en besmette bokken niet meer zullen gebruiken voor de fokkerij.

Morgen stemt de Tweede Kamer over een motie waarin wordt gepleit om bokken en rammen voorlopig niet de ruimen, maar eerst te testen op Q-koorts.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Geitenboer

    Komt dat even goed uit dat de meeste bokken niet gevaccineerd zijn. Makkelijk te testen dus middels bloedonderzoek!!!

    Of snappen ze dat in Den Haag nu niet? Op veel geten bedrijven die geent zijn, zijn de bokken niet meegeent. Eigen beleid van die lui in Den Haag...

Of registreer je om te kunnen reageren.