Redactieblog

1 reactie

In 2011 geen ruimingen

De veterinaire insteek voor 2011 is dat er geen ruimingen van dieren komen in verband met Q-koorts.

”Dit jaar zijn exceptionele maatregelen genomen, als aanvulling op de goede maatregelen die er al waren”, aldus Fred van Zijderveld van het Centraal Veterinair Instituut (CVI).


De politiek moet hier een besluit over nemen, naar verwachting na advies van deskundigen. ”Dit jaar is het aflammerseizoen rond 15 mei afgelopen, op basis van het fokverbod dat in december is ingesteld. Alle dieren worden dit jaar gevaccineerd en daarnaast zijn alle besmette bedrijven in beeld. De uitgangspositie in 2011 is hiermee heel anders dan nu”, aldus Van Zijderveld.

Bedrijven die nu nog besmet worden verklaard met Q-koorts zijn volgens Van Zijderveld bij eerdere tests ook al positief getest op Q-koorts. ”Alle bedrijven hebben een historie op het gebied van Q-koorts. Bij eerdere testrondes waren echter niet alle drie de tests positief, waardoor de bedrijven niet besmet werden verklaard. Door het aflammerseizoen neemt de uitscheiding van de bacterie Coxiella burnetii toe, waardoor de testresultaten nu wel allemaal positief zijn”, legt hij uit.

Van Zijderveld zegt dat de kapwaarde zoals die is vastgesteld bij het CVI in het voordeel van de geitenbedrijven ligt. ”Er wordt in de tankmelk ook coxiella gevonden onder de kapwaarde. Toch worden deze bedrijven dan niet besmet verklaard.”

Q-koorts wordt in tankmelk vastgesteld op basis van een stukje DNA van de bacterie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    geitenhoudster

    "politiek moet hier een besluit over nemen naar verwachting na advies van deskundigen". Oei, oei, agrarisch Nederland houdt zijn hart weer vast wat die "deskundigen"nou weer gaan verzinnen op eigen houtje. Er is hier te weinig ervaring met Qkoorts, haal je info uit Australie, Frankrijk, Duitsland en ga hier niet opnieuw het wiel uitvinden, want die tijd hebben we niet!
    Er wordt ook coxiella gevonden onder de kapwaarde". Er is voorheen nog nooit tankmelk getest op coxiella, dus we weten ook niet of die kapwaarde wel reëel is! En NL wordt niet 100% qkoorts vrij! MIJNHEER DE DESKUNDIGE!

Of registreer je om te kunnen reageren.