Redactieblog

211 x bekeken 6 reacties

Gros geitenhouders Q-koortsbesmet

Het overgrote deel van de Nederlandse geitenhouders en hun gezinsleden is besmet met Q-koorts. Dat bleek vandaag tijdens een internationaal congres over Q-koorts in Breda.

Het gros van de Nederlandse geitenboeren is gevestigd in Brabant. Vorig jaar zijn in die provincie 120 geitenhouders en gezinsleden van geitenhouders getest op Q-koorts. Hiervan bleek 83 procent besmet te zijn met de bacterie. "Bij 10 procent van deze mensen bleek de infectie recent te hebben plaatsgevonden", aldus Yvonne van Duynhoven van het RIVM.

Uit onderzoek onder dierenartsen blijkt dat in deze beroepsgroep 80,5 procent besmet is met Q-koorts. Hiervoor zijn 133 dierenartsen die werkzaam zijn met landbouwhuisdieren getest. Bij diergeneeskundestudenten blijkt Q-koorts minder vaak voor te komen: 30 procent van de 20 onderzochte studenten bleek besmet.

Het RIVM heeft ook ruim 5.600 bloedmonsters van voor de Q-koortsuitbraak onderzocht. Hieruit blijkt dat 2,4 procent van de Nederlandse populatie besmet is met Q-koorts. Bij mensen die contact hebben met dieren ligt de prevalentie op 6,9 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Yvonne

  In 1987 had ruim 80 % van de dierenartsen in Nld antistoffen tegen Q koorts. Toen was er nog geen geitenbedrijf in NLD te bekennen!

 • no-profile-image

  dierenvriend

  als alle mensen en dieren Q koorts hebben ,waarom worden er dan geiten en schapen bedrijven geruimd ?????dat was dus helemaal niet nodig .dank U Verburg namens de afgeslachte dieren.

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  HO, HO, die mensen zijn niet gestorven aan Q-koorts. Dit maakt men ons wijs. Ze hadden al wat onder de leden en een gewone zware griep was dan waarschijnlijk al genoeg om deze mensen te doen sterven. En dat geldt voor alle mensen waarvan gezegd wordt dat ze door de Q-koorts gestorven zijn. Deze mensen waren allemaal al lichamelijk zo erg verzwakt, dat elke virus of bacterie dodelijk had kunnen zijn. Niet dat dit iets verandert, het is erg genoeg dat er mensen sterven. Maar de laatste jaren wordt er toevallig op Q-koorts getest. Vroeger was dit sterfgeval waarschijnlijk een zware longontsteking geweest. Klinkt al heel anders. En nu hebben wij geitenhouders het allemaal gedaan. En wat als al deze ruimingen nou niet geholpen heeft (wat ik denk) wie is er dan aan de beurt. Mensen houd je hond en kat maar binnen, je weet het maar nooit.

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Ga ook eens testen bij de schapenboeren, de koeienboeren en bij medewerkers van kinderboerderijen en dierenpensions. Er wordt veel te eenzijdig onderzocht om maar de bevestiging te krijgen dat Q koorts alleen bij melkgevende schapen en geiten voorkomt. terwijl we ook weten dat de bacterie bij andere dieren is aangetroffen!

 • no-profile-image

  geitenboer

  Toch is het opvallend dat er weer 2 mensen zijn overleden aan Q-koorts, maar dat er bij alle 9 die inmiddels zijn overleden met Q-koorts er GEEN EEN geitenboer is, waar uit onderzoek blijkt dat er in deze groep mensen, procentueel (83%)veel meer besmette mensen zijn daar er landelijk 2300 van de 16 miljoen (0,01%) ziek is. Hoe is dit uit te leggen?

 • no-profile-image

  geitenboer

  bloed getest bij 120 geitenboeren in brabant en gezinsleden???? Woon in het hart/centrum van de Q koorts maar hier is geen druppel bloed afgenomen evenals bij mijn gezinsleden...
  dus vraag me af bij welke boeren wel

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.