252 x bekeken 7 reacties

Groenlinks wil aanpak Q-koorts bij grofwild

Groenlinks wil dat het kabinet snel opheldering geeft over het bericht dat reeën, wilde zwijnen, edelherten en damherten mogelijk ook geïnfecteerd zijn met Q-koorts.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan vruchtwater en moederkoek van grofwild grote hoeveelheden schadelijke bacteriën bevatten.

Tweede Kamerlid Tofik Dibi vindt dat de minister Gerda Verburg (landbouw) en Ab Klink (volksgezondheid) snel met een plan van aanpak moeten komen. Ook vraagt hij om een voorlichtingscampagne gericht op burgers en wil hij weten waarom er nog geen onderzoek is begonnen naar de verspreiding van Q-koorts onder grofwild.

Het RIVM laat weten een dergelijk onderzoek inmiddels in voorbereiding te hebben. In afwachting daarvan adviseert het instituut jagers voorzorgsmaatregelen te nemen als zij de ingewanden uit geschoten dieren halen. Zij zouden een mondkapje, handschoenen en beschermde kleding moeten dragen. Consumptie van vlees levert volgens het RIVM geen risico's voor de gezondheid op.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jjaap

  menig slecht jager begint te kwijlen: onbeperkt jagen

 • no-profile-image

  Renée

  Laat de dieren in het wild zo veel mogelijk met rust en bouw de intensieve veehouderij af! De mens is verantwoordelijk en zoek daar dan ook de oplossing!

 • no-profile-image

  Han

  JJaap. Onbeperkt jagen? Vergeet het maar. Q-koorts is alleen gevaarlijk voor drachtige dieren die verwerpen. Dit betekent een dekverbod voor herten en wildvarken. Dit is te bereiken door >afschot bokken en beren< en tevens moeten we de ecologische hoofdstructuur aanpassen de zone Oostwaardersplassen - Reichswald kan vervallen. Die was juist bedoelt om vrijen op international niveau mogelijk te maken. Ongekcontroleerd Vrijen mag zolang de Q-koorts bestaat niet meer.
  Bijkomend voordeel afname grootwild, dus anti jagers krijgen hun zin, >afschot discussie< vervalt wegens gebrek aan grootwild.

 • no-profile-image

  Karin

  Ik krijg de indruk dat 'Groen' Links nu de massahysterie rond de Q-koorts misbruikt om snel nog wat extra stemmen te trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen. En dat die partij daarbij de belangen van de natuur veronachtzaamt.

  Je kunt alleen maar hopen dat de jagers alle lust tot jagen vergaat als ze bij het ontweiden mondkapjes moeten gaan dragen en ook de poeliers en consumenten door deze geruchten minder belangstelling krijgen voor wild uit de natuur.

 • no-profile-image

  jaap Q koorts

  als ze besmet zijn onmiddelijk ruimen en ook alle kinderboerdeijen !!!!!!!! . te zot voor woorden dat er onderscheid gemaakt word door verburg zelfs de dierenarts snapt er niks van. wees daadkrachtig dus ruimen morgen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Groen Links moet zich niet bemoeien met zaken waar ze helemaal niks vanaf weten. Er zijn geen grofwildaaidagen, er wordt niet aan zwijntjeknuffelen gedaan en er struikelt alleen maar iemand over een wild dier als dat door een jager is kapotgeschoten. Of door Staatbosbeheer/Natuurmonumenten is uitgehongerd. Verbied dus per direct alle jacht en laat alleen de gehouden kudden op de Veluwe, in de Oostvaardersplassen en elders bemonsteren. En ga geen heksenjacht ontketenen op een bacterie die er altijd al geweest is.

 • no-profile-image

  dirk

  Kom je wel aan een teer punt bij groen links Ze zijn toch tegen jagen en voor de zooi in de oostvaardersplasen en tegen bij voeren Hoe moet je nu aan wilde dieren komen als je ze niet afschiet Of komt hun eigen hachie in het nauw Ze hebben veel te veel staan te wijzen naar boeren maar nu komt misschien de bron inzicht maar tja als je alles wild beschermen zonder achter om te kijken heb je dit probleem En als ik de figuren van groen links was ging ik een poosje bij de dieren in de oostvaardersplassen bivakkeren om te zien hoe die de hongerdood sterven en om een ander beleid tevoeren Maar tja q koorts waar ze de bestrijding zo van steunden want de boeren waren toch de veroorzakers Maar het blijkt misschien dat het helemaal niet bij de boeren bedrijven van daan komt De tijd zal het uitwijzen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.