Redactieblog

5 reacties

Geitenhouder naar rechter om ruiming

Een geitenhouder uit het Limburgse Belfeld spant een kort geding aan tegen het ministerie van LNV over het besluit om drachtige geiten te ruimen op zijn bedrijf vanwege Q-koorts.

De geitenhouder bestrijdt dat zijn bedrijf is besmet met de ziekte. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) verklaarde het bedrijf, met 2.700 melkgeiten, eind vorige week besmet. Het kort geding dient overmorgen. De geitenhouder zou meerdere tankmelkmonsters hebben laten nemen, die zijn getest door meerdere instanties. Daarbij zouden sommige monsters positief en andere weer negatief zijn. Dat laatste zou het geval zijn bij een monster dat via de afnemer van het bedrijf, de Belgische geitenzuivelaar Capra, is onderzocht in Frankrijk.

Ook een monster dat opnieuw door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is bekeken zou negatief zijn. Zelf wil de geitenhouder geen commentaar geven. De GD wil niet ingaan op individuele bedrijven. Vandaag zijn 91 drachtige geiten gedood op een bedrijf in Groenekan in de provincie Utrecht, meldt landbouwministerie. Ook dat bedrijf, met 360 dieren, werd eind vorige week besmet verklaard. Een derde geitenbedrijf dat toen besmet werd bevonden, in het Gelderse Zelhem, wordt morgen geruimd. Vandaag is er gescand hoeveel van de 670 dieren drachtig zijn.

Morgen begint de VWA aan de 'tweede ruimingsronde'. Die is gericht op het onderscheppen van net drachtige geiten. Bij de eerste ronde zijn die wellicht niet opgemerkt, omdat de vrucht toen nog te klein was. Ook deze dieren worden gedood. Het zijn dezelfde teams als bij de eerste ronde die een bezoek brengen aan de geitenhouderijen.

Een bedrijf wordt besmet verklaard als het drie keer positief test op Q-koorts: eerst bij de GD, vervolgens bij het Centraal Veterinair Instituut (CVI) en dan, op basis van een nieuw melkmonster, bij de VWA.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een geduperde

  als dit ook gge goede uit slag geeft is nederland dan nog een land waar recht nog geld

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dit dient zeker weer voor de CBB-rechter? LNV/CBB moeten hoognodig voor het Internationale Hof voor de Rechten van de Mens worden gesleept. Totalitaire bende!!

 • no-profile-image

  john

  vergeefse moeite

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Nee!

 • no-profile-image

  Patrick

  Op zich is de gang naar de rechter een goede stap in een democratie, want bij twijfel moet er recht gesproken worden. Echter dit orgaan van LNV heeft nog nooit een zaak verloren, en dat zegt eigenlijk al veel. Bij LNV zitten ze de handen al te wrijven, want ze weten de uitslag toch al van te voren. En dat is zorgelijk, het houdt ze daar niet scherp in die ivoren toren, en er is geen wisselwerking, en dat leidt altijd tot verkeerd beleid. Zoek laatste 10 jaar alle rechtzaken op, wie de rechters waren, welke nevenfuncties ze hadden en hebben, zoek naar geldstromen vanuit LNV naar die rechters, en hup je weet in welke schijn democratie we leven. Open een klik lijn door een vakbond waar LNV huidige medewerkers hun verhaal kunnen vertellen. En hup heel LNV zakt weg in een pudding, want het is nu een totalitair beleid, wat geregeerd wordt door druk, angst en repressie.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.