Redactieblog

366 x bekeken 6 reacties

'Geiten ruimen op kinderboerderijen niet zinnig'

Het ruimen van met Q-koorts besmette schapen en geiten op kinderboerderijen is een buitensporige maatregel.

Dat zegt de KNMvD, de koepelorganisatie van dierenartsen in Nederland in reactie op het advies van de Stichting Kinderboerderijen Nederland. Deze organisatie adviseert besmette schapen en geiten op kinderboerderijen te ruimen.

De KNMvD vindt het ruimen van besmette dieren op kinderboerderijen niet nodig. "Verschillend beleid voor kinderboerderijen en melkgeitenbedrijven kost extra inspanning om uit te leggen. Het lijkt in eerste instantie tegenstrijdig, maar is dat niet het geval, mits er passende hygiënemaatregelen worden genomen. Het feit dat hier een uitdaging ligt op het terrein van communicatie kan geen reden zijn om opnieuw een groep dieren te ruimen", aldus de KNMvD.

De dierenartsen vinden dat het beleid op kinderboerderijen voorlopig gericht moet zijn op het verminderen van blootstelling van de Q-koortsbacterie door vaccinatie van de dieren en voorzorgs- en hygiënemaatregelen.

"Wanneer beargumenteerd wordt dat schapen en geiten op kinderboerderijen geruimd moeten worden in het kader van de volksgezondheid, rijst de vraag wat te doen met koeien, paarden, honden, katten ratten en teken. Ook deze dieren kunnen besmet zijn met Q-koorts."

De dierenartsen roepen de overheid en de samenleving met klem op de Q-koortsdiscussie terug te brengen tot een rationele en realistische risicoafweging. "Ze moeten angst en emotie niet de overhand laten krijgen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Student

  Zwangere vrouwen en bejaarden zijn de grootste risico groepen. Wie komen er naar een kinderboerderij? ... Zwangere vrouwen met eerdere kinderen, en bejaarden met hun kleinkinderen...

 • no-profile-image

  dirk

  Ook deze geiten zijn een bron van de q koorts Dus ook ruimen van deze dieren Ze zien er ook niet tegen op on gezonde dieren dood te maken We spreken over zieke dieren Niet met 2 maten meten als dat nu het geval kan zijn Maar tja dan kun je met je kinderen niet meer naar de kinderboerderij

 • no-profile-image

  boer

  Dan ook niet meer zeiken als er weer een paar Qkoorts gevallen bij komen.

 • no-profile-image

  sandra

  haha nou Peter uit Liessel. Dat superzware emotioneel beladen onderwerp waarbij menigeen weken overspannen thuis zal kunnen zitten gaat denk ik wel in je koude kleren zitten...

 • no-profile-image

  Veehouder

  de KNMvD kan dat wel zeggen maar ondertussen bedoelen ze als op de kinderboerderijen de geiten verdwijnen kunnen ze niet meer aan de veel te dure medicijnen verdienen

 • no-profile-image

  peter

  Doden van besmette dieren op kinderboerderijen vinden ze buitensporig
  wat vinden ze dan van doden van gezonde geiten op melkbedrijven, daar heb ik ze nog niet over gehoord,ze zullen wel schrik hebben voor hun uurloon van 120 euro.beetje veel hypoqriet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.