Redactieblog

284 x bekeken 7 reacties

Geen beperking aanbod melk?

Ondoordachte opmerkingen van directeur Werner Buck van FrieslandCampina. Ja, alweer FrieslandCampina. Ik kan er echt niet omheen.

Want ik ben het grondig oneens met de heer Buck. De heer Buck veegde de vloer aan met een eventuele aanbodbeperking door Zuivelcoöperaties. Dat zou niet werken. Het gat wordt volgens hem direct ingevuld door andere aanbieders van melk. Daarom kiest hij voor Europese maatregels. Een strategisch voorraadbeheer, waarbij voorraden worden opgekocht als de melkprijs daalt en weer worden verkocht als de melkprijs stijgt. Want de heer Buck is erg bang voor een te hoge melkprijs. Dat leidt volgens hem tot vraaguitval.

Vraagje aan Buck: Wat is een te hoge melkprijs?

En dan de aanbodbeperking door de Zuivelcoöperaties. Ik denk dat het wel werkt. Misschien niet voor het gehele melkprijsniveau, zoals Buck betoogt. Alhoewel ik dat ook betwijfel. Als boeren een paar procent minder gaan melken zal de prijs zeker stijgen.

En daarmee ben ik terug bij de Zuivelcoöperatie. Als bijvoorbeeld FrieslandCampina de aanvoer van melk met vijf procent beperkt ben ik er van overtuigd dat de melkprijs hoger wordt. Ten eerste doet het voorbeeld anderen volgen, zodat er een zekere krapte ontstaat.

Ten tweede kan de melkprijs van FrieslandCampina stijgen. Als die minder melk verwerken verkopen ze relatief meer producten met een hogere toegevoegde waarde. Gemiddeld hogere marges dus. Ze verkopen minder zuivelproducten voor meer geld per kg melk. En dat betekent een hogere melkprijs voor de boer.

Daar kan meneer Buck het toch niet mee oneens zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nog niet zon gek idee van Gert uit Dalfsen, beloon als cooperatie de boeren die 5 % onder hun quotum willen melken met een 5 % hogere melkprijs. Vooral in jaren dat er een overschot aan melk dreigt zou dit wel eens goed uit kunnen pakken voor iedereen.

 • no-profile-image

  janlookamp

  mensen zoals de heer buck zijn niet gebaat bij een hoge melkprijs maar bij een hoge winst van de onderneming of hun divisie omdat dat zo mooi op hun c.v. staat en ze zo dus aantrekkelijker zijn om voor andere bedrijven te gaan werken tegen het bijbehorende loon [plus bonus ] dus puur eigen belang,het belang van de boer zijn ze allang uit het oog verloren

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Werner Buck zit er ook helemaal niet om de belangen van de boer te dienen, een boer is een noodzakelijk kwaad voor Friesland Campina. Het gaat Werner Buck vooral om zijn eigen belang.
  Dat jij daar nog niet op was gekomen vergaderboer, dat verbaast me.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Vergaderboer, de import van kaas is het afgelopen jaar al toegenomen. Wat verwacht je eigenlijk als de melkprijs ten opzichte van andere aanbieders hoog gehouden wordt door FrieslandCampina. Ja je hebt gelijk dat de melkprijs stijgt, maar je vergeet even dat dit maar heel kortstondig zal zijn. Met jouw opvatting zetten we ons volledig buiten spel en je wordt als coöperatie op termijn geen liter meer kwijt zowel binnen als buiten Nederland. Het is een beetje broekplassen wat je voorstelt; kort warm gevoel en vervolgens ijskoud verder. Jij liever dan ik.

 • no-profile-image

  Richard

  Vergaderboer mag graag tegen de coop schoppen en doet dat vaak nog ondoordachter dan de mensen waarover hij schrijft. Volgens de andere reacties heeft de heer Buck er wel degelijk over gedacht al is volgens hen het doel dat hij voor ogen heeft niet juist.
  Vergaderboer is er van overtuigd dat andere fabrieken altijd RFC volgen. Dit is maar zeer de vraag. Wanneer RFC besluit minder melk op te halen zullen andere coops eerder "dank je wel" zeggen dan "goed plan". De leden van RFC zijn dus de dupe. Wanneer RFC de afname plicht negeert zullen de veehouders massaal de leverplicht negeren en deze melk elders proberen te vermarkten. Want als RFC het niet ophaalt is verkopen voor 10 ct altijd interressanter dan in de put gooien. De eerste maanden komt er dus via een omweg goedkope melk op de markt die toch in de kaas of poeder bak verdwijnt en nog veel harder op de markt drukt.
  Vraaguitval is keihard aangetoond in 2008 dus daar hoeven we het niet over te hebben. Wanneer de markt zich stabiliseert en de interventie niet meer op de markt drukt zal de prijs tussen de 30 en 35 ct komen en laten we hopen dat door wereldwijde economische ontwikkeling de prijzen de inflatie volgen. De enige manier om de markt stabiel te houden naar de toekomst toe is het middel interventie behouden op een niveau dat de gezonde bedrijven door kunnen in moeilijke tijden. Dit beperkt enorme productie stijging en voorkomt enorme prijspieken en vraaguitval. Wanneer boeren zelf de markt moeten sturen zijn er altijd kikkers die uit de kruiwagen springen.

 • no-profile-image

  Consument

  Wat een verhaal:eerst minder melk,en dan meer verkopen met een hoger marge.Wanneer de prijs stijgt ,dan daalt de vraag ,en dat geeft weer aanleiding tot prijscorrectie naar beneden.Eerst wat nadenken ,en dan schrijven wat ieder boer graag leest

 • no-profile-image

  Gert

  Laatons het eens hebben over de zaak waar het om gaat. En dat is niet het schelden op FrieslandCampina. Het gaat om het wel of niet regelen van de aanvoer van melk door de Coöperatie. Dat kunnen ook andere zijn dan FrieslandCampina. Ik voel wel voor een proef. Door minder te voeren en vee eerder af te zetten kun je vrij vlot vijf procent minder produceren. Ook de uitbreiding van de productie is best mogelijk. Dat hebben we gezien toen de melkprijzen hoog waren. Daarom vind ik dat de heer Buck er zich te gemakkelijk afstand van neemt. Het is minstens een discussie met de leden waard. Neem desnoods een proef. Dan kunnen we zien hoe het uitwerkt. Als we niets ondernemen weten we zeker dat de melkprijs laag blijft.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.