Redactieblog

10 reacties

FrieslandCampina is toch ook tussenhandel?

Jan Cees Vogelaar noemt voor de Tweede Kamercommissie de tussenhandel voor kaas ondoorzichtig. Maar FrieslandCampina is toch zelf die tussenhandel?

Merkwaardig optreden van Jan Cees Vogelaar. U kent hem toch nog wel? De man, die eerst de verdediger van boerenbelangen was. De man die de taal van de boeren sprak. Die aan de wieg stond van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Maar ook de man, die neerstreek op het pluche van een commissariaat van Friesland Foods. Daarna hebben we eigenlijk weinig van hem gehoord. Het is kennelijk goed rusten op het pluche. En het verdient uitstekend.

Maar terug naar de transparantie van de tussenhandel. Vogelaar zegt dat die voor kaas ondoorzichtig is. De handelaren hebben de touwtjes strak in handen. En verdienen er aan, want ze blijven vrolijk bestaan. Kennelijk is het goed toeven in de schaduw van de grote broer.

En dat is het nu wat ik niet begrijp. FrieslandCampina verkoopt direct aan de supermarkten. Beheerst de hele keten. Of liever, wij als boeren leveren via onze coöperaties direct aan de supermarkt. Hoe kan het dan dat de tussenhandel welig tiert en wij via onze eigen FrieslandCampina daar niet van meeprofiteren?

Dat geeft Vogelaar geen antwoord op. Hij wijst met de beschuldigende vinger naar de kaashandelaren. Maar waar blijft de hand in eigen boezem? Zou Vogelaar binnen Friesland Foods wel eens hebben gevraagd waarom de eigen kaaspoot altijd met verlies draait?

Ik betwijfel het. Vooral na zijn optreden voor de Tweede Kamercommissie die de marges in de keten moet beoordelen. Ik hoorde in hem nog steeds de NMV-voorzitter, overgoten met de coöperatieve saus: "De ander heeft de schuld".

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Vergaderboer. Wat J.C. Vogelaar doet is met 1 vinger wijzen naar de handel. Op hetzelfe moment doet iets wat hij niet door heeft, nl. met 3 vingers in zijn eigen richitng wijzen. Ik weet niet hoe de kaasmarkt in elkaar zit, maar ik kan me voorstellen dat de groothandel, groothandels korting krijgt en in staat is een marge mee te geven aan de kaas. Terwijl de zuivelindustrie niet instaat is die marge te creeeren, omdat ze bv. kazen verkoopt en geen plakjes, dobbeltjes of weet ik veel wat je al niet kunt bedenken om marge te maken op dit bulk product. (zo maar mijn idee)

 • no-profile-image

  Gert

  De onmacht van FrieslandCampina blijkt weer duidelijk. Dat een man als Vogelaar dan ook nog dit beleid verdedigt en met de vinger wijst naar de kaashandelaren is stuitend. Als de tussenhandel goed boert en FrieslandCampina slecht, dan is er wat mis met FrieslandCampina. Ze verkopen immers aan dezelfde supermarkten. Of zouden de supermarkten meer voor de kaas aan de handelaren betalen dan aan FrieslandCampina? Gewoon om de macht van FC onderuit te halen. Dat lijkt me niet onmogelijk.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Slimme Handelaren vind je niet bij een Co-operatie, die handelen voor zichzelf !!!... Die kopen alleen van de co-operatie en verkopen aan de hoogste bieder!!!, zo werkt dat en niet anders!!!!!.....

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Twee dingen, Dick Veerman. Ten eerste vind ik de coöperatie meer noodzakelijk dan een kwaad. Ik denk zelfs dat we er niet zonder kunnen. Wat me verbaast is dat ze hun invloed in de markt zo weinig weten om te zetten in klinkende munt. Dan komen we bij de handel. Die slaagt er kennelijk in wèl winst te maken. Anders waren ze in het geweld van de uitdijende coöperaties wel ter ziele gegaan. Voor mijn gevoel bestaat de handel uit ondernemers, terwijl FrieslandCampina het moet doen met welwillende medewerkers, die binnen van bovenaf gestelde kaders moeten werken. Een soort ambtenaar dus. Voor mijn gevoel ontbreekt de handelsgeest bij FrieslandCampina. Dat blijkt uit alles. Gelikte berichtgeving, fraai gekleurde ledenbladen, maar met een inhoud, die de ondernemersgeest ontbeert. Daarom vind ik dat men eerst in eigen huis moet zoeken naar de oorzaken van het tegenvallende resultaat. En niet zoals Jan Cees Vogelaar doet met de beschuldigende vinger wijzen naar de handel. Dat is goedkoop en geeft de onmacht weer.

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Kaasnotering is in Nederland al jaren verdwenen. Iedereen kijkt naar de Duitse notering. Toch wel vreemd als je bedenkt dat meer dan de helft van de in ons land geproduceerde melk verwerkt wordt tot kaas! Zouden we toch eigenlijk niet moeten pikken.

 • no-profile-image

  harm

  helemaal eens met het commentaar. hoe kan het dat van 6 miljard kg melk in NL geen prijs van de zuivel bekend wordt gemaakt? dat de leden zich zo laten piepelen door hun eigen coöperaties!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Friesland Campina kan rustig achteroverleunen, de melk komt toch wel binnen, boeren kunnen bijna niet meer naar een andere fabriek toe , dit maakt ze lui en gemakzuchtig.

 • no-profile-image

  Henk

  Vogelaar spreekt inderdaad in raadselen. Ook hij heeft gezegd dat de fusie macht in de markt zou brengen. Niet juist dus. Zoals ook zijn stelling deze week dat er een goede binding zou bestaan tussen FrieslandCampina en de leden. Dan heeft hij er niets van begrepen. Wij blijven hangen omdat we geen kant uitkunnen. Maar een band en tevreden? Vergeet het maar.

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Vergaderboer, een heel terecht stuk. Maar probeer ook van register te veranderen. Is het alleen - zoals Melkveehouder terecht zegt - de luiheid van de coöperaties of misschien ook de handel. Melkveehouder zegt, net als jij, dat coöperaties een noodzakelijke kwaad zijn. Daarom hebben ze het dus te makkelijk ook al hebben ze het op de markt moeilijk. Ik durf zelfs zover te gaan dat dat een dodelijke combinatie is. Kijk naar the Greenery.
  Maar laat alleen dat feit je niet verblinden. Kijk wel degelijk ook naar de handel.
  In tuinbouwland bepaalt de handel de prijs. Waar de Keuringsdienst van Waarde laat zien dat de boer zo weinig krijgt voor zijn spruit, moet ook de vraag gesteld wordt hoeveel de super betaalt aan de Greenery en wat die daarvoor doet dat zoveel waard zou zijn. De andere vraag die gesteld moet worden is hoe de handel de prijs bepaalt. Telers vertelden mij waarom de NMA en het LEI de centen kwijt zijn waar zij prima van zouden kunnen leven. Daarom dus. Handel.

 • no-profile-image

  a hamstra

  beste veerman, z.l.t.o/l.t.o, verdeeld,
  geeft geen openheid van zaken, doet sluwe zaken met de regering. een handelaar , is geen vakorganisatie zo ook
  de supermarkt niet
  Z.L.T.O/L.T.O zouden het belang van de boer voorop moeten stellen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.