Redactieblog

6 reacties

Friesland pakt overlast en schade grauwe ganzen aan

De provincie Friesland wil na overleg met natuur- en boerenorganisaties de schade en overlast in de zomer door grauwe ganzen terugdringen.

Daarvoor is het nodig het aantal ganzen terug te brengen tot het niveau van 2006. "Als we nu niet ingrijpen wordt de overlast en schade te groot en moeten we in de toekomst nog rigoureuzere stappen nemen", aldus Gedeputeerde Hans Konst. Konst wil met de betrokken organisaties een pakket aan maatregelen doorvoeren.

Doordat de ganzen profiteren van de eiwitrijke graslanden van boeren is de populatie sterk gegroeid. Dit heeft geleid tot toenemende schade voor de landbouw en overlast in enkele natuurgebieden.

Een combinatie van maatregelen moet de populatie binnen een paar jaar terugbrengen. Zo moet het jagen op ganzen gemakkelijker worden gemaakt door ze niet te verjagen maar te lokken. Waar mogelijk worden groepen ganzen gevangen en gedood. Rondom broedgebieden wordt gekeken naar het vervangen van de eiwitrijke graslanden door minder eiwitrijke gewassen.

De coördinatie van de ganzenbestrijding ligt bij de Faunabeheer-eenheden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Boer 20 jaar veel verloren aan vernielde weilanden en gewassen.( Ik had het toen al gezien daar in NL en maakte me weg)Boer toen al zei van laat het niet uit de hand lopen.Nee wij weten het beter vogeltjes motten eten en motten vermenigvuldigen.Nou hebben ze gedaan op kosten boer. En nu boer is weg.Nu tasten ze natuur gebied aan. en hei ho dat kan niet.AFSCHIETEN die krengen.Zelfde regering zelfde dieren bescherming.Hoe kan dat nu wel mogen.O ja boer is weg dat was plan van opzet

 • no-profile-image

  herkauwer

  Er moet natuurlijk staan 'carte blanche'!

 • no-profile-image

  Wijs besluit

  Adequate actie van Hans Konst (PVDA).

 • no-profile-image

  spotvogel

  Gekker moet het niet worden! De GRAUWE GANZEN konden zo excessief UITBREIDEN door het waanzinnige NATUURONTWIKKELINGBELEID met vrijwel onbeheerde NIEUWE NATUUR. Volop nieuwe broedgelegenheid maar geen voedsel vanwege distel en brandnetelwoestijnen. En géén nestbeheer dmv onderdompelen van eieren in maiskiemolie. Dat zou moeten gebeuren door FAUNABEHEEREENHEDEN ingevolge hun ZORGPLICHT. Maar die HOBBYJAGERS verdommen het omdat ze LIEVER SCHIETEN DAN PREVENTIEF BEHEREN. De ganzen moeten eten en gaan dus naar de eiwitrijke graslanden van de boer. Als er dus schuldigen moeten sneuvelen, mijnheer de hobbyjager Hans Konst, richt de dubbelloops dan maar op de ware aanstichters in hun hobbyhutjes en beheerkantoren. HET IS EEN GODSPE DAT DE AANSTICHTERS VAN ALLE ELLENDE - DE HOBBYJAGENDE FAKE-FAUNABEHEERDERS- OOK NOG EENS BELOOND WORDEN VOOR HUN WANPRESTATIES. CDA-BEDANKT!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Er heerst dankzij LTO en CDA een ware hetze tegen de ganzen, sinds de Europese Commissie de uit de pan rijzende "schadecompensatiebedragen" (die niks anders zijn dan verkapte pogingen om de afgeschafte landbopuwsubsidies te compenseren) aan maxima heeft gebonden. Het is beschamend dat in een landschappelijk totaal verworden en tot op het bot uitgebeeend land als het onze, de in het wild levende dieren het licht niet in de ogen wordt gegund. Door boeren! Zij die aan deze onfatsoenlijke onverdaargzaamheid meedoen moeten zich de ogen uit het hoofd schamen. Want er heeft nog nooit een boer ook maar een boterham minder gegeten vanwege vogels op zijn land. En zo ja: dan maakt hij een potje van zijn Zorgplicht! Spotvogel heeft bovendien gelijk: jagers wilden zo graag cate blanche krijgen als 'faunabeheerder'. Vervolgens verdomden zij het om de nesten te behandelen. Daar moeten schadeclaims dus aan gericht worden. Dan knallen ze wel een dubbelloopstoontje lager!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ganzen zijn helemaal niet schadelijk. Boeren en jagers: dat zijn pas schadeposten!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.