229 x bekeken

Europarlement keurt Commissie goed

De Roemeen Dacian Ciolos volgt morgen officieel Mariann Fischer Boel op als eurocommissaris van landbouw.

Vandaag gaf het Europees Parlement met 488 tegen 137 stemmen goedkeuring aan alle 27 leden van de nieuwe ploeg van commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Eigenlijk had de Europese Commissie al eerder aan de slag gemoeten, maar tijdens de hoorzittingen in het parlement vorige maand bleek de Bulgaarse kandidaat te zwak; zij moest daarom eerst worden vervangen. Van de Nederlandse partijen stemden gisteren CDA, PvdA, VVD en D66 voor; PVV, SP en Groenlinks keuren de nieuwe commissie af.

Voor die positieve houding heeft Barroso het parlement wel meer macht moeten geven. Zo heeft de volksvertegenwoordiging voortaan recht op volledige informatie over commissievergaderingen en mag zij, net als de Tweede Kamer met ministers, commissarissen in een vragenuur ter verantwoording roepen.

Donderdag komt de Europese Raad, dat samen met parlement en commissie tot de belangrijkste instituten van de EU behoort, samen in Brussel. Deze informele vergadering van de 27 regeringsleiders zal voor een groot deel in het teken staan van de toekomst van de Europese economie en het verbeteren van de interne markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.