Redactieblog

Eerste geitenbedrijf weer officieel vrij van Q-koorts

Het eerste melkgeitenbedrijf is na besmetting met Q-koorts weer officieel vrij is van de ziekte.

Het bedrijf van Ties Kaal uit het Brabantse Middelbeers is vrijdag herbevolkt met duizend opfokgeiten. De dieren lammeren over twee weken af.

Het bedrijf van Kaal werd in december besmet verklaard met Q-koorts, waarna het half januari werd geruimd. "Er zijn 1.051 dieren geruimd. Er bleven nog vijftig dieren over. We hebben besloten om deze dieren af te voeren naar de slacht", vertelt Kaal. Vervolgens heeft hij ontheffing aangevraagd voor mestafvoer. "Dat kostte wel veel moeite, maar uiteindelijk is het toch gelukt." De mest is afgevoerd naar een akkerbouwer, waar het nog enkele maanden afgedekt blijft liggen.

Het bedrijf is gereinigd en ontsmet. Na controle door de Voedsel en Waren Autoriteit en de Algemene Inspectie Dienst is het officieel Q-koorts vrij verklaard. Het staat ook niet meer op de VWA-lijst met besmette bedrijven .

Het ministerie van landbouw verleende ook ontheffing voor het aanvoeren van opfokdieren. "De dieren komen van een bedrijf hier vlakbij", aldus Kaal. Op het opfokbedrijf ontstonden welzijnsproblemen omdat er door het vervoersverbod geen geiten afgevoerd mochten worden. Hoewel het bedrijf snel herbevolkt is, verwacht hij dat het toch drie tot vier jaar duurt voordat het bedrijf weer op het niveau is van daarvoor. "Het is te hopen dat er ook voor de geruimde bedrijven waar nog een paar honderd geiten over zijn, snel duidelijkheid komt."

Kaal kijgt straks ook weer te maken met tweewekelijks tankmelkonderzoek. "Het is niet anders. We willen toch verder het met het bedrijf."

Of registreer je om te kunnen reageren.